GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon noćnog dogovora otkazan je štrajk u trgovinama Tuš

Nakon noćnog dogovora otkazan je štrajk u trgovinama Tuš
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 14:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Sindikat Tuša je u noćnim pregovorima, nakon trosatnog sastanka, prihvatio ponudu uprave o povećanju osnovne plaće na 1180 eura bruto i otkazao za danas najavljeni štrajk, priopćio je sindikat. Trgovine Tuš danas će raditi, potvrdili su za STA iz uprave trgovine.

“U nekoliko tjedana sindikalne mobilizacije i konačno uz prijetnju štrajkom u 80 podružnica, radnici su postigli povećanje naše osnovne plaće za 120 eura. Akcija je pokazala koliko je kapital brzo spreman popustiti pred zahtjevima za koje je samo dan ranije, na prve prijetnje organiziranog radničkog pokreta, tvrdio da su nemogući", istaknuo je sindikat prilikom dogovora.

U priopćenju su podsjetili da su s upravom Engrotuša više od pola godine pregovarali o poboljšanju uvjeta rada i povećanju plaća prodavačicama na razinu minimalne plaće. “Bez obzira na nastojanja sindikata, uprava nije bila spremna za istup, zbog čega smo mi u sindikatu bili prisiljeni najaviti štrajk”, piše na sindikalnim stranicama.

Nakon noćnih pregovora "većina radnica u sindikatu odlučila se za privremeni kompromis i odabrano povećanje sadašnje plaće". Ali ovo je samo privremena pobjeda, kažu. “Ovo nije kraj naše borbe”, objavili su.

Prema njihovim riječima, samo u posljednjih mjesec dana sindikatu se učlanilo oko 100 radnika, a više od 1000 njih potpisalo je peticiju za poboljšanje uvjeta rada. “Tijekom kampanje za izjednačavanje osnovne plaće s minimalnom bili smo suočeni s velikim pritiscima koji su se pojačali najavom štrajka. Ukoliko Uprava Engrotuša ne nastavi pregovore za kolektivni ugovor, Sindikat Tuš će pojačati svoje aktivnosti u narednoj godini", napisali su u priopćenju.

Iz tvrtke su priopćili da su predstavnici Tuš sindikata prihvatili ponudu uprave tvrtke da se osnovna plaća za radno mjesto prodavača poveća na 1.180 eura bruto te mjesečna naknada od 50 eura za zaposlenike na radnim mjestima voditelja odjela i voditelja smjene. U siječnju je planiran početak pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora na korporativnoj razini u okviru kojeg će se usuglasiti i ostali zahtjevi Sindikata tuševa te usklađivanje povećanja minimalnih osnovnih plaća prema ostali tarifni razredi.

Prilikom sklapanja ugovora direktor Engrotuša Dušan Mitič rekao je kako su oni tu za Tuševe kupce jer bez njih nema posla. “Stoga smo zadovoljni što su sindikalni predstavnici prihvatili kompromisni prijedlog i sve naše trgovine danas rade. Ostale otvorene teme ćemo dogovoriti u sklopu pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora na korporativnoj razini. Želimo brinuti o dobrobiti i zadovoljstvu naših zaposlenika te poštivati njihovo pravo na izražavanje mišljenja i težiti što boljem materijalnom položaju. No, željeli bismo takve napore riješiti razgovorom, svjesni financijskih mogućnosti tvrtke, napisali su iz tvrtke.

Tagovi: -TUŠ, ENGOTUŠ, FORTENOVA, ŠTRAJK
PROČITAJ I OVO
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE