GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon rabljenih tramvaja ZET nabavlja i rabljene autobuse, evo detalja

Nakon rabljenih tramvaja ZET nabavlja i rabljene autobuse, evo detalja
SMIJEŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - I dok je već tjednima u fokusu zagrebačkog gradskog prijevoza jedan polovni njemački tramvaj koji je krajem godine stigao iz Augsburga, manje se priča o stanju u autobusnom dijelu voznog parka ZET-a. A ono je prema izjavama vozača, ali i mehaničara – loše. Neki autobusi su stari petnaestak godina, a prešli su i do milijun i pol kilometara.

Stanje je donekle ublažila nabava stotinjak novih autobusa prošle godine, ali to je tek kap u moru budući da autobusi svakodnevno ostaju u kvaru. Stoga u ZET-u se već početkom godine planira krenuti u nabavu čak 130 autobusa, piše Večernji.hr.

“Time će se pokrenuti jedan od najznačajnijih projekata što se tiče javnog prijevoza u Zagrebu, a riječ je o procesu dekarbonizacije. Planira se nabaviti do 100 autobusa na alternativni pogon, a što će pratiti i izgradnja potrebne infrastrukture. Nabava će se financirati iz EU fondova pa je potrebno pričekati poziv resornog ministarstva”, pojašnjavaju u ZET-u.

Iz Ministarstva prometa su potvrdili da će poziv biti raspisan početkom 2024. Do dolaska električnih ili autobusa na vodik bit će potrebno oko dvije godine, dakle oni bi na ulice mogli početkom 2026.

“Kako bismo u međuvremenu osigurali održivost voznog reda poglavito na najopterećenijim autobusnim linijama, u proračunu za ovu godinu osigurano je šest milijuna eura za nabavu tridesetak rabljenih, većinom zglobnih autobusa”, navode u ZET-u i dodaju da će rabljeni autobusi stići do ljeta. Napominju i a je to praksa za koju se odlučuju brojni drugi gradovi, pa navode i primjer Splita koji također kupuje rabljene autobuse za poboljšanje voznog reda.

Tim se vozilima namjerava proširiti vozni park, ali i zamijeniti dio najstarijih vozila. Osim toga, početkom godine pojavila se i informacija da će 56 plinskih autobusa biti povučeno iz prometa jer im istječe atest. ZET je to demantirao dodavši kako se rashodovati 10 vozila koja su u lošem stanju, a za ostale će se procijeniti isplativost ulaganja i atestiranja.

Tagovi: UET, autobusi, tramvaji
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE