GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 14:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz (HŽPP) osigurale su financijska sredstva te se nastavlja proizvodnja 12 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, izvijestili su u srijedu iz HŽPP-a.

Proizvodnja 11 elektromotornih vlakova u Končaru-Električnim vozilima bit će financirana zajmom EUROFIMA-e (Europska tvrtka za financiranje željezničkih vozila) u iznosu od 57,2 milijuna eura, a jedan zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD-a) u iznosu od 5,2 milijuna eura.

Isporuka prvog od 12 novih vlakova planirana je za 14 mjeseci nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno tijekom 2021. i 2022. godine. Proizvest će se šest elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i šest za gradsko-prigradski prijevoz.

Novi elektromotorni vlakovi bit će četverodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 160 km/h opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. U vlakovima će biti suvremeni sustav grijanja i hlađenja te videonadzor, a za putnike će biti osiguran besplatan pristup internetu (WiFi).

Zaustavljanja u službenim mjestima najavljivat će se na displejima i putem razglasa.

HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a. Od studenog 2019. do ožujka 2020. isporučena su još četiri dizel-električna motorna vlaka koja su bila financirana zajmom IBRD-a.

Sukladno financijskom planu HŽ Putničkog prijevoza za razdoblje 2020. – 2022. planira se u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima, odnosno isporuka još sedam dizel-električnih vlakova, čije se puštanje u promet planira od 2021. do 2024. godine.

Također, u tijeku je postupak nabave za 21 elektromotorni vlak koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Tagovi: HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Končar-Električna vozila, J EUROFIMA
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE