GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedostatak stručnjaka - najveća briga tvrtki u Njemačkoj

Nedostatak stručnjaka - najveća briga tvrtki u Njemačkoj
BIRGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 07:25
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nedostatak kvalificiranih radnika i dalje je najveća briga malih i srednjih poduzeća u Njemačkoj, uz sva druga opterećenja, a posebno povećanje cijena energije i sirovina.

Gotovo tri četvrtine (74 posto) od 1500 ispitanih tvrtki navelo je nedostatak radne snage i vještina kao svoj najveći trenutačni problem. Institut Forsa u srijedu je predstavio rezultate istraživanja.

I tvrtke se bore s posljedicama aktualne krize, rekli su u istraživanju koje je naručila Commerzbank: više cijene energije problem su za 72 posto tvrtki, skuplje sirovine za 63 posto, a dobra polovica (54 posto) tvrtki mala i srednja poduzeća bore se s problemima u međunarodnim opskrbnim lancima.

Ipak, njemačke tvrtke ne obuzima strah, bez obzira na njihovu veličinu: u svim kategorijama više od tri četvrtine ispitanih tvrtki sebe smatra "vrlo otpornima" (14 posto) ili "prilično otpornima" (62 posto), odnosno fleksibilnima i prilagodljiv.

Otprilike polovica tvrtki već je pokrenula neke mjere - primjerice, optimizaciju energetskih potreba (56 posto), smanjenje troškova (48 posto) ili traženje novih dobavljača (39 posto).

"Njemačka mala i srednja poduzeća obavila su svoju domaću zadaću i još jednom dokazuju svoju otpornost na krizu", zaključio je član uprave Komercbanke za korporativno bankarstvo Michael Kotzbauer. "Ali radi se i o ulaganju kako bismo već danas započeli transformaciju za budućnost."

Tagovi: njemačke kompanije, manjak stručnjaka, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
REBRANDING
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
ZAGREB - Taxi Cammeo od utorka odlazi u povijest, a zamijenit će ga Wizi, novi brend prijevozničke tvrtke koja je uz opsežno rebrendiranje presložila i poslovanje, s ambicioznim ciljem da do 2030. godine udeseterostruči promet, uz još veći rast prihoda, piše Jutarnji list.
Perutnina Ptuj ukida matična jata za rasplod pilića
POTEZI
Perutnina Ptuj ukida matična jata za rasplod pilića
PTUJ - U Perutnini Ptuj ukidaju se matična jata za rasplod pilića. Prema riječima Envera Šišića, prvog čovjeka Ptujske grupe, od sada će jaja uvoziti iz Njemačke, a njihove objekte pretvorit će u farme za proizvodnju pilića.
Badel 1862 strateški investitor destilerije Duh u boci
INVESTICIJE
Badel 1862 strateški investitor destilerije Duh u boci
ZAGREB - Badel 1862, vodeći proizvođač jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj i Adria regiji prepoznao je vrijednost i dosadašnje rezultate zagrebačke craft destilerije Duh u boci te se kao strateški investitor odlučio podržati njezin daljnji razvoj.
HBOR: Varteksova ponuda za podmirenje duga je neprihvatljiva
OBJAŠNJENJE
HBOR: Varteksova ponuda za podmirenje duga je neprihvatljiva
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) poručila je u ponedjeljak da kontinuirano već godinama, u suradnji s poslovnim bankama, nastoji pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa, no da je prezentirana ponuda te tvrtke za podmirenje duga ‘bila neprihvatljiva‘.
Mesna industrija Ravlić u predstečaju
PREDSTEČAJ
Mesna industrija Ravlić u predstečaju
ZAGREB - Otvoren je predstečajni postupak nad Mesnom industrijom Ravlić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE