GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nike srezao prognoze, dionice potonule 10 posto

Nike srezao prognoze, dionice potonule 10 posto
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nike je u četvrtak otkrio planove za smanjenje troškova za oko 2 milijarde dolara u sljedeće tri godine jer je smanjio svoje izglede za prodaju.

Dionice su pale oko 10% nakon radnog vremena. Dionice Nikea porasle su 4,7% do sada ove godine do zatvaranja u četvrtak, daleko zaostajući za porastom S&P 500 za godinu. Maloprodajni ormar za noge

, koji se uvelike oslanjao na Nike proizvode, pao je oko 7% nakon radnog vremena.

Nike sada očekuje da će prihodi za cijelu godinu porasti za približno 1%, u usporedbi s prethodnim izgledima od srednje jednoznamenkaste brojke. U tekućem tromjesečju, koje uključuje drugu polovicu sezone blagdanske kupnje, Nike očekuje da će prijavljeni prihodi biti blago negativni budući da zaostaje za teškim usporedbama iz prethodne godine, a da će prodaja u četvrtom tromjesečju biti nisko jednoznamenkasta.

“Dok sam u prošlom tromjesečju davao smjernice, istaknuo sam brojne rizike u našem operativnom okruženju, uključujući učinke jačeg američkog dolara na preračunavanje stranih valuta, potražnju potrošača tijekom blagdanske sezone i našu drugu polovicu veleprodajnih knjiga narudžbi. Gledajući unaprijed, utjecaj ovih rizika postaje jasniji”, rekao je šef financija Matthew Friend u razgovoru s analitičarima.

„Ova nova perspektiva odražava povećane makro vjetrove, osobito u Kini i EMEA. Prilagođeni planovi digitalnog rasta temelje se na nedavnoj mekoći digitalnog prometa i većim tržišnim promocijama, upravljanju životnim ciklusom ključnih franšiza proizvoda i jačem američkom dolaru koji je negativno utjecao na prijavljeni prihod u drugoj polovici u odnosu na prije 90 dana.”

Tvrtka i dalje očekuje povećanje bruto marže između 1,4 i 1,6 postotnih bodova. Isključujući troškove restrukturiranja, očekuje da će ispuniti svoje izglede zarade za cijelu godinu.

Kao dio svog plana za smanjenje troškova, Nike je rekao da želi pojednostaviti svoj asortiman proizvoda, povećati automatizaciju i korištenje tehnologije, pojednostaviti cjelokupnu organizaciju smanjenjem slojeva upravljanja i iskoristiti svoju ljestvicu "kako bi potaknuo veću učinkovitost".

Planira reinvestirati uštede koje dobije od tih inicijativa u poticanje budućeg rasta, ubrzavanje inovacija i poticanje dugoročne profitabilnosti.

"Dok očekujemo blaže izglede prihoda u drugom poluvremenu, ostajemo usredotočeni na snažno ostvarenje bruto marže i disciplinirano upravljanje troškovima", rekao je Friend u priopćenju za tisak.

Plan će tvrtku koštati između 400 i 450 milijuna dolara u troškovima restrukturiranja prije oporezivanja koji će se uglavnom ostvariti u Nikeovom tekućem kvartalu. Ti se troškovi većinom odnose na troškove otpremnina zaposlenika, priopćio je Nike.

Tagovi: Nike, dionice, Adidas
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE