GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nike traži poništenje odluke EK o istraživanju poreznog aranžmana u Nizozemskoj

Nike traži poništenje odluke EK o istraživanju poreznog aranžmana u Nizozemskoj
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 15:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki proizvođač sportske odjeće Nike pozvao je u ponedjeljak europski sud da poništi odluku Europske komisije o istrazi njegova poreznog aranžmana u Nizozemskoj zbog sumnje da krši propise o državnoj pomoći.

Europska komisija pokrenula je istragu u siječnju 2019. godine kako bi utvrdila da li je Nike poreznim aranžmanom stekao nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju.

Bruxelles je analizirao pet poreznih rješenja koje su nizozemske vlasti izdale između 2006. i 2015. godine. Dva su još na snazi i potvrđuju metodu obračuna naknada za intelektualno vlasništvo Nike European Operations Netherlandsa i Converse Netherlandsa.

EK je preliminarno zaključio da su naknade naizgled više od onih koje bi dogovorile neovisne tvrtke i da je njima možda neutemeljno smanjena porezna osnovica Nikeovih podružnica.

Time je Nikeu osigurana prednost u odnosu na konkurenciju, što predstavlja nepropisnu državnu pomoć, zaključio je Bruxelles.

Nike tvrdi da se taj zaključak temelji na pravnim greškama, prema podnesku na web stranici Općeg suda EU-a sa sjedištem u Luksemburgu.

Kompanija tvrdi i da EK nije podastro "dovoljno argumenata za zaključak da osporene mjere ispunjavaju sve kriterije da ih se proglasi državnom potporom, posebno ne za tvrdnju da bi ih trebalo smatrati selektivnima", priopćila je kompanija.

Proizvođač sportske odjeće tvrdi i da je Komisija prenaglila s pokretanjem službene istrage "iako se moglo bez teškoća nastaviti s preliminarnom istragom".

Nastojanja EK da suzbije poreznu konkurenciju u EU mješovita su, ističe Reuters, podsjećajući da je Apple dobio pravnu bitku protiv odluke o povratu 13 milijardi eura poreznog duga Irskoj i da je Starbucks uspio osporiti odluku o povratu 30 milijuna eura poreznog duga Nizozemskoj.

Komisija je pak dobila potporu suda u slučaju Fiatova poreznog duga u Luksemburgu.

Odluku o Nikeovom slučaju europski će suci donijeti u sljedećim mjesecima, ističe Reuters.

Tagovi: Nike, Europska komisija, porezni aranžmani
PROČITAJ I OVO
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak u 2020.
POBOLJŠANJE
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak u 2020.
SLAVONSKI BROD - Grupacija Đuro Đaković je u 2020. godine poslovala s ukupnim gubitkom u visini od 61,2 milijuna kuna, što je znatno manje nego godinu ranije kada je gubitak premašivao 166 milijuna kuna, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće slavonskobrodske kompanije.
Neto dobit Dukata potonula 75%
TEŽAK PAD
Neto dobit Dukata potonula 75%
ZAGREB - Dukat je u 2020. godini ostvario neto dobit od 7,2 milijuna kuna, što je pad od 21,1 milijuna kuna ili 75 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće Dukata objavljeno u petak.
Adris grupa lani s neto dobit od 41 milijun kuna
U PLUSU
Adris grupa lani s neto dobit od 41 milijun kuna
ROVINJ - Adris grupa je u 2020. ostvarila neto dobit od 41 milijun kuna, što je značajno smanjenje u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 506 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u petak.
Vlasnik British Airwaysa zaključio 2020. godinu s gubitkom od 7,4 mlrd eura
SVE TEŽE
Vlasnik British Airwaysa zaključio 2020. godinu s gubitkom od 7,4 mlrd eura
LONDON - Vlasnik britanskog avioprijevoznika British Airwaysa IAG izvijestio je da je 2020. godinu zaključio s gubitkom od 7,43 milijarde eura zbog paralize putovanja u pandemiji, upozorivši da je teško predvidjeti kada će se poslovanje normalizirati.
Air France se vraća na ljubljanski aerodrom
POVRATAK
Air France se vraća na ljubljanski aerodrom
LJUBLJANA – Francuska kompanija Air France ponovo će početi prometovati s aerodroma u Ljubljani od 6. ožujka, objavljeno je danas iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE