GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niskotarifne aviokompanije masovno napuštaju Crnu Goru

Niskotarifne aviokompanije masovno napuštaju Crnu Goru
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2023 / 12:30
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Dok niskotarifne kompanije otkazuju letove u Crnoj Gori, u Tirani ih otvaraju. Zrakoplovni analitičar Rajko Uskoković smatra da je razlog tome fleksibilna komercijalna politika i način upravljanja u odnosu na crnogorske aerodrome. "U zračnoj luci Tirana rade na poboljšanju ponude na cjelogodišnjoj razini i one nemaju naš sezonski karakter.

Jednostavno smo se pomirili s činjenicom da ovisimo o turističkoj sezoni i nemamo "motiva" pokušavati dovesti nove tvrtke i nove putnike izvan sezone. Dakle, za niskobudžetne avioprijevoznike Tirana je atraktivna jer menadžment te zračne luke čini sve da vodi komercijalnu priču svih 12 mjeseci i da radi više i produktivnije nego kod nas", rekao je Uskoković za Dan. Krajem listopada kompanije Ryanair i WizzAir prekinule su letove za Zagreb, Rim, Manchester, Beč, London i Barcelonu, a za koji dan će letjeti i za Bruxelles, dok je Ryanair otvorio 17 linija iz Tirane - za London, Milano, Rim, Bologna, Bruxelles, Charlot, Catania, Pisa, Venecija, Manchester, Krakow, Varšava, Prag, Dusseldorf, Stockholm, Edinburgh...

Uskoković je istaknuo kako je zračna luka u Tirani veća od zračne luke u Podgorici te je stoga moguće opsluživati više zrakoplova.

"Osim toga, cjenovna politika u Tirani je atraktivnija za niskobudžetne tvrtke jer dobivaju poticaje za veći broj letova i putnika, što naše zračne luke iz određenih razloga ne forsiraju. Također, zračna luka u Tirani ima bolju infrastrukturu u odnosu na onu u Podgorici što su također zahtjevi niskotarifnih prijevoznika", pojasnio je Uskoković, bivši direktor Montenegro Airlinesa u Parizu. On smatra da je kasno da rukovodstvo Aerodroma Crne Gore učini nešto kako bi se niskotarifni avioprijevoznici vratili u Crnu Goru za ovu sezonu, jer su sve slot konferencije prošle. "Ali, ako se ne reagira na vrijeme, sljedeća sezona će biti izgubljena jer avioprijevoznici imaju praksu da ako razviju jednu točku,. neće joj sami stvarati konkurenciju, a s obzirom na udaljenost Podgorice od Tirane, ove dvije zračne luke su geografska konkurencija. Ryanair je dobro promislio na kojim rutama otvoriti letove jer je riječ o destinacijama s jakom dijasporom, a onda i destinacijama iz kojih turisti dolaze na kratke odmore izvan sezone. Zračna luka Tirana napravila je dobru marketinšku kampanju s Ryanairom na ovim linijama i uvela razne pogodnosti i za putnike i za avioprijevoznike. Kod nas, nažalost, o tome nitko ne vodi računa", zaključio je Uskoković.

Uskoković je upitan i što država može učiniti da vrati Ryanair i WizzAir i omogući bolju povezanost Crne Gore. Odgovorio je da prije svega treba puno više raditi.

"Danas je sve više digitalnog marketinga, destinacije idu prema klijentima, a ne obrnuto, fiksne i obećane zarade bez rezultata su prošlost, menadžerske odluke se donose svakodnevno. Jednostavno, puno više akcije i pozitivne agresivnosti može dovesti nove putnike i turiste, ali i poslovne ljude, jer smo još nepoznati na turističkoj i gospodarskoj karti Europe i svijeta", istaknuo je.pd

Tagovi: Ryanair, wizzair, aerodrom podgoreica, tirana, rajko uskoković, turizam, crna gora
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE