GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke željeznice očekuju kaos zbog šestodnevnog štrajka strojovođa

Njemačke željeznice očekuju kaos zbog šestodnevnog štrajka strojovođa
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:32
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Strojovođe su najavile štrajk do šest dana, zbog čega su Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) upozorile da prijete ozbiljne smetnje u prometu diljem zemlje.

Štrajk sindikata GDL započet će u srijedu u dva ujutro i trajat će do ponedjeljka do 18 sati.

Članovi tog sindikata iz teretnog prometa DB, pozvani su da prekinu rad već u utorak u 18 sati.

DB je najavio da će i tijekom štrajka međugradski i lokalni vlakovi nastaviti voziti, ali po vrlo ograničenom voznom redu. Upozorila je pritom na velike nemire u cijeloj Njemačkoj.

Tijekom štrajka prometovat će dulji vlakovi s više putničkih mjesta "kako bi se što više ljudi prevezlo do odredišta", a putnici nakon štrajka mogu koristiti karte koje su već kupili.

Tvrtka DB u petak je sindikatu dala novu ponudu koja uključuje mogućnost da se od 1. siječnja 2026. radno vrijeme strojovođa i vlakovačkog osoblja skrati s 38 na 37 sati tjedno.

Poslodavac je ponudio i povećanje plaće od kolovoza za 4,8 posto, a od travnja iduće godine dodatnih pet posto.

No, to nije bilo dovoljno za nastavak pregovora.

"Svojom trećom i navodno boljom ponudom DB je ponovno pokazao da i dalje tvrdoglavo slijedi svoj raniji kurs odbijanja i konfrontacije. Nema naznaka spremnosti za postizanje dogovora", poručili su iz GDL-a.

DB je, pak, poručio da želi kompromis, a da GDL "maksimizira sukob".

Ovo će biti četvrti štrajk od početka spora oko plaća. GDL je krajem prošle godine s dva štrajka paralizirao velike dijelove putničkog prometa. Ovaj mjesec je već bio trodnevni štrajk.

Tagovi: njemčka, deutsche bahn, strojovođe
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE