GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački strojovođe pozivaju na novi višednevni štrajk

Njemački strojovođe pozivaju na novi višednevni štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački sindikat strojovođa GDL u ponedjeljak je priopćio da je pozvao zaposlenike državnog poduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i nastaviti do 18 sati u ponedjeljak sljedećeg tjedna, rekao je GDL u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

lanovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plaća kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za strojovođe i pratitelje vlakova od 1. siječnja 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plaća zaposlenicima od 4,8 posto od kolovoza te dodatnih 5 posto od travnja 2025.

Deutsche Bahn također nudi strojovođama i pratiteljima vlakova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati tjedno od 1. siječnja 2026. uz istu plaću. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobit će umjesto toga povećanje plaće od 2,7 posto, stoji u ponudi.

No, to nije bilo dovoljno za nove pregovore. "S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja - nema znakova spremnosti za postizanje dogovora", stoji u priopćenju GDL-a.

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. "DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob", rekao je glasnogovornik DB-a.

OGLAS

Ovo će biti četvrti štrajk u aktualnom sporu oko plaća. Prije kraja prošle godine, GDL je paralizirao velike dijelove putničkog prijevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u siječnju.

Tagovi: DEUTSCHE BAHN, STROJOVOĐE, ĐTRAJK
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE