GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obitelj Agnelli ulazi u vlasničku strukturu Philipsa

Obitelj Agnelli ulazi u vlasničku strukturu Philipsa
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2023 / 13:40
Autor: SEEbiz
AMSTERDAM - Nizozemski tehnološki div Philips, koji se posljednjih godina potpuno posvetio proizvodnji medicinske tehnologije i elektroničkih uređaja za osobnu higijenu, dobiva novog strateškog vlasnika. Slavna talijanska dinastija Agnelli s njim je sklopila strateško partnerstvo, nakon čega su u prvoj fazi preuzeli 15 posto tvrtke.

Kroz holding kompaniju Exor, jednu od najvećih kompanija takve vrste u Europi, obitelj Agnelli tako će ući u brzo razvijajuće područje medicinske tehnologije i time podržati dugoročne razvojne ciljeve Philipsa, navode Philips i Exor u zajedničkoj izjavi za javnost. .

Exor će do udjela doći kupnjom dionica na tržištu kroz aranžman s neimenovanom velikom financijskom institucijom, kako se ne bi razvodnila vrijednost udjela drugih vlasnika. Kratkoročno su Agnellijevi trebali ostati s 15 posto vlasništva, no dogovorom su otvorili put za povećanje udjela do 20 posto. Dobili su i pravo imenovati jednog člana nadzornog odbora nizozemskog giganta.

Kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, očekuje se da će Exor za 15 posto Philipsa platiti 2,6 milijardi eura.

Počeci moći dinastije Agnelli sežu u osnivanje talijanskog proizvođača automobila Fiat, a danas preko Exora posjeduje niz investicija u Europi i svijetu, uključujući udjele u velikim igračima u automobilskoj industriji poput npr. Stellantis, Ferrari i Iveco, kao i u raznim drugim sektorima. Obitelj posjeduje i torinski nogometni klub Juventus.

Tagovi: Agnelli, Philips
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE