GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Saponije

Odlični rezultati Saponije
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Adekvatnim odgovorom na tržišne izazove, kroz realni rast prodaje diversificiranog portfelja snažnih brendova Saponije, Kandita i Koestlina, Saponia je za prva tri kvartala 2021. godine ostvarila 495,3 milijuna kuna ukupnih prihoda i 492,1 milijuna kuna poslovnih prihoda, pohvaliali su se iz te kompanije.

Organski rast je rezultat provođenja ugovora o distribuciji proizvoda Saponije, Kandita i Koestlina, što je kreiralo rast prihoda od prodaje za 25 posto.

U prvih devet mjeseci prihodi od prodaje iznose 487,4 milijuna kuna. U promatranom razdoblju ostvarena je EBITDA u iznosu od 48,6 milijuna kuna. Brendovi Saponije čine 71 posto prihoda od prodaje dok proizvodi Kandita sudjeluju u prihodima od prodaje s 20 posto, a Koestlina s 9 posto. Na izvoznim tržištima Saponia je ostvarila rast prihoda od prodaje za 2 posto te u ukupnoj strukturi prodaje brendova Saponije izvoz sudjeluje s 46 posto.

Primarni poslovni cilj je ostvariti rast tržišnih pozicija najprofitabilnijih brendova. U strukturi prodaje brendova Saponije, bilježi se povratak na omjer I&I segmenta i FMCG segmenta na pretpandemijski obrazac. Proizvodi Saponije iz FMCG segmenta bilježe rast prihoda od prodaje za 2 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Efekt rasta FMCG segmenta je neutraliziran padom prodaje I&I segmenta u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. kad su se u cijeloj regiji, zbog neutemeljenog straha od nestašice, stvarale zalihe u kućanstvima.

Kao potpora za uspješno ekonomsko djelovanje, ostvareno je 457,2 milijuna kuna poslovnih rashoda. Globalni poremećaj dobavljivosti sirovina te trend rasta njihovih cijena predstavlja izazov s kojim se gospodarstvo susreće od početka ove godine. Pravovremenim narudžbama i ugovorenim količinama repromaterijala s dobavljačima, Saponia je relativno mirno prebrodila prvo polugodište, dok se rizik rasta cijena inputa u trećem kvartalu postupno materijalizira. Troškovni pritisci se odražavaju kroz rast cijene materijala izrade, značajno povećanje troškova energenata, povećanje materijalnih prava radnika i investicije u marketinške kampanje na više tržišta.

Primjenom novog kolektivnog ugovora, od 1. srpnja ove godine, prosječne neto plaće zaposlenika povećane su za 12 posto, projicirana masa bruto 2 plaće, u odnosu na ostvarenje 2020. godine, raste 17 posto, a za dogovoren paket mjera Saponia će dodatno uložiti više od 11 milijuna kuna godišnje. U trećem kvartalu prosječna neto plaća iznosi 5.608 kn u odnosu na 4.840 kuna, koliko je iznosila prije novog kolektivnog ugovora.

Financijski položaj društva predstavlja uravnoteženi resurs. Neto radni kapital iznosi 169,6 milijuna kuna, dok neto dug iznosi 12,6 milijuna kuna te je omjer neto duga i EBITDA 0,1. Kroz prva tri kvartala 2021. otplaćeno je 40,4 milijuna kuna kreditnih i leasing obveza. Budući je kreditni rejting društva očuvan i unaprjeđen, iskazan je interes kod poslovnih banaka koje kreditno prate društvo, za prilagodbu kamata za kreditne linije na niže. Aranžman financiranja po nižim kamatnim stopama je realiziran. Pravovremenom naplatom potraživanja ostvareni su novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti kao potencijal za pravovremeno i uredno plaćanje obveza dobavljačima, za podmirenje poreznih obveza i plaća zaposlenih.

Ostvaren je CAPEX od 25,3 milijuna kuna. Investirano je u proizvodnu opremu, logistički centar i digitalizaciju poslovanja. Investiranje u energetski obnovljive izvore energije jedna je od ključnih odluka kojima se Saponia priključuje globalnom trendu. Investicijski ciklus obuhvaća i nastavak procesa daljnje digitalne transformacije Saponije, kroz implementaciju SAP rješenja. Digitalizacijom poslovnih procesa osigurat će se značajno unaprjeđenje u vođenju poslovanja i donošenju odluka te troškovna efikasnost.

Cijena dionice SAPN na dan 30. 9. iznosi 795 kuna, što predstavlja rast od 89 posto u odnosu na kraj 2020. godine. U izvještajnom razdoblju kretala se u rasponu od 420 kuna do 795 kuna. Tržišna kapitalizacija društva na dan 30.09.2021. iznosi 524 milijuna kuna.

Tijekom rujna je potpisan ugovor s kupcem o prodaji cjelokupnih dionica Maraske. Očekuje se da će se prodaja realizirati najkasnije do 31. siječnja 2022. godine.

Na skupštini dioničara, koja je održana 29. rujna ove godine ponovno je izabran KPMG za revizora Saponije.

Saponia zadržava svoj zacrtani smjer u osiguranju financijske stabilnosti, realiziranju investicijskih projekata i dodatnom jačanju tržišne pozicije svojih brendova.

Tagovi: Saponia, poslovni rezultati, Dajana Mrčela, Kandit, Koestlin, Maraska
PROČITAJ I OVO
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
TVRDNJE
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
ESSEN - Inženjerska tvrtka Siemens zanijekala je izvješće njemačkog medija da je u ugovoru s turskom državnom željezničkom kompanijom u petak postojala klauzula o bojkotu Izraela.
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
CIJENE
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
FRANKFURT - Nestlé će ove godine morati povećati cijene svojih prehrambenih proizvoda kako bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, izjavio je danas za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izvršni direktor Mark Schneider.
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
REKORDI
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
LJUBLJANA - Slovenske željeznice (SŽ) lani su, prema prvim procjenama, ostvarile nešto više od 40 milijuna eura dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 milijuna eura, što je najviše dosad, rekao je u četvrtak generalni direktor te tvrtke Dušan Mes. intervju za online portal 24ur.com. Među planovima za budućnost istaknuo je preuzimanje preostalog udjela u Nomagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE