GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati Saponije

Odlični rezultati Saponije
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Adekvatnim odgovorom na tržišne izazove, kroz realni rast prodaje diversificiranog portfelja snažnih brendova Saponije, Kandita i Koestlina, Saponia je za prva tri kvartala 2021. godine ostvarila 495,3 milijuna kuna ukupnih prihoda i 492,1 milijuna kuna poslovnih prihoda, pohvaliali su se iz te kompanije.

Organski rast je rezultat provođenja ugovora o distribuciji proizvoda Saponije, Kandita i Koestlina, što je kreiralo rast prihoda od prodaje za 25 posto.

U prvih devet mjeseci prihodi od prodaje iznose 487,4 milijuna kuna. U promatranom razdoblju ostvarena je EBITDA u iznosu od 48,6 milijuna kuna. Brendovi Saponije čine 71 posto prihoda od prodaje dok proizvodi Kandita sudjeluju u prihodima od prodaje s 20 posto, a Koestlina s 9 posto. Na izvoznim tržištima Saponia je ostvarila rast prihoda od prodaje za 2 posto te u ukupnoj strukturi prodaje brendova Saponije izvoz sudjeluje s 46 posto.

Primarni poslovni cilj je ostvariti rast tržišnih pozicija najprofitabilnijih brendova. U strukturi prodaje brendova Saponije, bilježi se povratak na omjer I&I segmenta i FMCG segmenta na pretpandemijski obrazac. Proizvodi Saponije iz FMCG segmenta bilježe rast prihoda od prodaje za 2 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Efekt rasta FMCG segmenta je neutraliziran padom prodaje I&I segmenta u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. kad su se u cijeloj regiji, zbog neutemeljenog straha od nestašice, stvarale zalihe u kućanstvima.

Kao potpora za uspješno ekonomsko djelovanje, ostvareno je 457,2 milijuna kuna poslovnih rashoda. Globalni poremećaj dobavljivosti sirovina te trend rasta njihovih cijena predstavlja izazov s kojim se gospodarstvo susreće od početka ove godine. Pravovremenim narudžbama i ugovorenim količinama repromaterijala s dobavljačima, Saponia je relativno mirno prebrodila prvo polugodište, dok se rizik rasta cijena inputa u trećem kvartalu postupno materijalizira. Troškovni pritisci se odražavaju kroz rast cijene materijala izrade, značajno povećanje troškova energenata, povećanje materijalnih prava radnika i investicije u marketinške kampanje na više tržišta.

Primjenom novog kolektivnog ugovora, od 1. srpnja ove godine, prosječne neto plaće zaposlenika povećane su za 12 posto, projicirana masa bruto 2 plaće, u odnosu na ostvarenje 2020. godine, raste 17 posto, a za dogovoren paket mjera Saponia će dodatno uložiti više od 11 milijuna kuna godišnje. U trećem kvartalu prosječna neto plaća iznosi 5.608 kn u odnosu na 4.840 kuna, koliko je iznosila prije novog kolektivnog ugovora.

Financijski položaj društva predstavlja uravnoteženi resurs. Neto radni kapital iznosi 169,6 milijuna kuna, dok neto dug iznosi 12,6 milijuna kuna te je omjer neto duga i EBITDA 0,1. Kroz prva tri kvartala 2021. otplaćeno je 40,4 milijuna kuna kreditnih i leasing obveza. Budući je kreditni rejting društva očuvan i unaprjeđen, iskazan je interes kod poslovnih banaka koje kreditno prate društvo, za prilagodbu kamata za kreditne linije na niže. Aranžman financiranja po nižim kamatnim stopama je realiziran. Pravovremenom naplatom potraživanja ostvareni su novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti kao potencijal za pravovremeno i uredno plaćanje obveza dobavljačima, za podmirenje poreznih obveza i plaća zaposlenih.

Ostvaren je CAPEX od 25,3 milijuna kuna. Investirano je u proizvodnu opremu, logistički centar i digitalizaciju poslovanja. Investiranje u energetski obnovljive izvore energije jedna je od ključnih odluka kojima se Saponia priključuje globalnom trendu. Investicijski ciklus obuhvaća i nastavak procesa daljnje digitalne transformacije Saponije, kroz implementaciju SAP rješenja. Digitalizacijom poslovnih procesa osigurat će se značajno unaprjeđenje u vođenju poslovanja i donošenju odluka te troškovna efikasnost.

Cijena dionice SAPN na dan 30. 9. iznosi 795 kuna, što predstavlja rast od 89 posto u odnosu na kraj 2020. godine. U izvještajnom razdoblju kretala se u rasponu od 420 kuna do 795 kuna. Tržišna kapitalizacija društva na dan 30.09.2021. iznosi 524 milijuna kuna.

Tijekom rujna je potpisan ugovor s kupcem o prodaji cjelokupnih dionica Maraske. Očekuje se da će se prodaja realizirati najkasnije do 31. siječnja 2022. godine.

Na skupštini dioničara, koja je održana 29. rujna ove godine ponovno je izabran KPMG za revizora Saponije.

Saponia zadržava svoj zacrtani smjer u osiguranju financijske stabilnosti, realiziranju investicijskih projekata i dodatnom jačanju tržišne pozicije svojih brendova.

Tagovi: Saponia, poslovni rezultati, Dajana Mrčela, Kandit, Koestlin, Maraska
PROČITAJ I OVO
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE