GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad dobiti Cinkarne

Oštar pad dobiti Cinkarne
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 19:36
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje je u prvih devet mjeseci ostvarila 136 milijuna kuna prihoda od prodaje (28% manje nego u istom razdoblju lani). Neto dobit pala je za 82 posto, na 7,2 milijuna eura.

“Proizvođači pigmenata bilježe manju potražnju, dijelom zbog uvoza jeftinijeg kineskog uvoza, dijelom zbog neiskorištenih zaliha i manje potražnje za proizvodima u koje je ugrađen pigment”, napisali su u poslovnom izvješću objavljenom na stranicama Ljubljanske burze. u Tinkeru. Prema njima, mogući rast gospodarskog povjerenja i potrošnje dodatno koče događaji na Bliskom istoku.

Na temelju procjene trenutačnih tržišnih uvjeta, Cinkarna procjenjuje da će pritisak na pad cijena postupno popuštati.

Ukupna vrijednost izvoza u devet mjeseci dosegnula je 124 milijuna eura, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani. Bruto operativna dobit (EBITDA) dosegnula je 17,9 milijuna eura i iznosila je 13 posto prodaje. U odnosu na prethodnu godinu manji je za 69 posto, napisali su u Cinkarni.

U ostvarene prihode i neto dobit tvrtke za prvih devet mjeseci ove godine nisu uračunate primljene državne potpore od 4,6 milijuna eura iz Zakona o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize, prema kojemu tvrtka potražuje potpore za ublažavanje posljedica energetske krize.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik Uprave Cinkarne Celje Aleš Skok, dobit će ove godine do 10 milijuna eura čiste dobiti ako do kraja godine dobiju spomenute državne potpore.

Ocijenio je da situacija u njihovoj branši nije jednostavna i da nikada u posljednjih nekoliko desetljeća nije bila tako loša. Sudbina tvrtke ovisit će o razboritoj politici EU i zemlje, rekao je Skok.

Cinkarna je u prva tri kvartala za investicije, nabavu dugotrajne imovine i zamjenske opreme potrošila 10,2 milijuna eura. "Ulažemo u programe koji pokazuju potencijal rasta. Ulaganjem u proizvodnju prvenstveno slijedimo ciljeve smanjenja troškova poslovanja, osiguravanja profitabilnog obujma količinske proizvodnje, postizanja veće kvalitete, usklađenosti sa zakonskom regulativom i energetske održivosti", navode iz tvrtke.
Nikolaja Podgoršek Selič, članica Uprave tvrtke, među većim ovogodišnjim investicijama istaknula je povećanje instalirane snage solarnih elektrana za 2,8 megavata (MWp). Za priključak je spremno još 1,4 MWp, što će ukupno iznositi 5,7 MWp ili nešto manje od šest posto električne energije potrošene u tvrtki.

S ciljem osiguranja pouzdanog rada proizvodnje sumporne kiseline i titanijevog dioksida izveli su i remont zamjenom ključnih dijelova opreme. Značajan dio investicijskih sredstava usmjeren je na otklanjanje uskih grla u proizvodnji i poboljšanje kvalitete.

Završili su i investiciju otprašivanja i time poboljšali uvjete u radnom okruženju. Nikolaja Podgoršek Selič objasnila je da se također provode ažuriranja mreže za prijenos podataka proizvodnih procesa u poslovnoj jedinici Titan dioksid, kao i nadogradnja kontrole i upravljanja procesima najzastarjelijim softverom koji će osigurati pouzdaniji rad.

Prema njezinim riječima, pripremaju i alternativni izvor vode iz vodopročistača Celje u Tremarju, za što će biti potrebno izgraditi cjevovod dug sedam kilometara. Što se tiče nusproizvoda crvenog gipsa, koji nastaje u proizvodnji pigmenta titanijevog dioksida, kazala je kako se nastoji pretvoriti u tržišnu komponentu. 2025. tvrtka će pokrenuti projekt hvatanja ugljičnog dioksida kompresorima.

Dodala je kako je tvrtka na pragu finalizacije strategije održivosti, te je detaljnije predstavila usvojene obveze i ciljeve u području klimatske strategije. Između ostalog, tvrtka će slijediti scenarij smanjenja stakleničkih plinova do 2030. godine. U tu svrhu tvrtka je donijela 24 mjere, a za njihovu provedbu bit će osigurano 40 milijuna eura.

Cinkarna, koja zapošljava 753 radnika, a prosječna bruto plaća iznosi 2595 eura, objavila je i plan poslovanja za iduću godinu, kada će, u skladu s očekivanjima, ostvariti 186,6 milijuna eura prihoda od prodaje. Čista dobit trebala bi se zaustaviti na četiri milijuna eura. Niža neto dobit izravna je posljedica pada prodajnih cijena pigmenta titan dioksida i visoke razine nabavnih cijena, pojašnjavaju u Cinkarni.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, dividenda
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE