GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pliva se okreće stvaranju inovativnih lijekova

Pliva se okreće stvaranju inovativnih lijekova
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva u budućnosti će se više fokusirati na stvaranje inovativnih lijekova te će već od 2024. oko 50 posto investicija za istraživanje i razvoj usmjeriti ka tom cilju, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik uprave Plive Mihael Furjan na godišnjem susretu uprave Plive s novinarima

To je u skladu i s novom strategijom matične Plivine kompanije izraelskom Tevom, koja želi ići u smjeru inovativne kompanije i razvijati nove lijekove zbog čega planira i oko 80 posto investicija usmjeriti u istraživanje, kazao je Furjan.

"Pliva je uvijek bila okrenuta inovativnim lijekovima i za to ima i povijesno naslijeđe. Za Tevu već radi jedan sintetski proizvedeni lijek, za što je dobila i odobrenje od američke agencije za lijekove. To je sve razvijeno u Zagrebu, koji je i strateška lokacija Teve, od istraživanja do proizvodnje i centra dijeljenih usluga za cijelu grupaciju, a sada već ima više od 700 zaposlenih”, naglasio je Furjan.

Objasnio je i da su inovacije lijekova važne za održivi rast i Teve i Plive, jer je u generičkom segmentu prevelika konkurencija i manji povrati. Ipak, usporedno će nastaviti i s proizvodnjom generičkih lijekova, po čemu su i najpoznatiji i najveći, rekao je Furjan.

Za poslovanje Plive u 2023. kazao je da je to bila još jedna uspješna godina te će unatoč izrazitom porastu troškova do kraja godine proizvesti rekordnih 8 milijardi tableta ili oko 1,5 milijardu više nego u 2022. Iznio je i podatak da su u prodaji na hrvatskom tržištu najvažniji te da ukupno na farmaceutskom tržištu imaju udjel 8 do 9 posto, a u generičkim lijekovima 16 posto.

"U 2023. smo dostigli brojku od gotovo 3100 zaposlenih, od kojih su oko 60 posto ili njih oko 2000 s visokom stručnom spremom i s tim kadrovima nemamo problem, za razliku od onih za jednostavnije, ali ipak odgovorne poslove, primjerice operatore u proizvodnji, koji rade u tri smjene. Njih sada teže nalazimo, a taj problem nismo imali prije tri-četiri godine. Stalno imamo i otvorene natječaje, ali očito ćemo se morati i dodatno prilagoditi tržištu rada, pa i plaćama, makar su one i ove godine rasle najviše upravo za te poslove”, kazao je Furjan. Stranih radnika za sada imaju jako malo, većinom iz zemalja gdje posluje Teva Grupa.

Od aktivnosti ove godine izdvojio je otvaranje za sada još, kako je kazao, najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, koju su pokrenuli u suradnji s tvrtkom E.ON na Plivinoj lokaciji u Savskom Marofu, i koja daje struju za oko 30 posto njihovih potreba i donosi već uštede.

Dobrim za biznis, ali ne i za društvo u cjelini, ocijenio je porast potrošnje lijekova zbog starenja stanovništva, što nije samo problem u Hrvatskoj nego i šire, a naglasio je i da vide i 'eksploziju' potrošnje lijekova za djecu, jer ima puno više raznih respiratornih bolesti i to nakon pandemije i prestanka nošenja maski.

Najvećim izazovom ocijenio je sve veći porast troškova, koji rastu brže od prodaje, i traže načine da se s time nose i uz to povećavaju plaće. Za situacija s plaćanjima kazao je da je nešto bolja nego prije dvije godine, ali i da u zadnje vrijeme primjećuju da plaćanja kasne i do 170 dana.

Tagovi: pLIVA, LIJEKOVI, INOVACIJE, TEVA
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE