GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka povećala prihode, poslovanje pod pritiskom poskupljenja

Podravka povećala prihode, poslovanje pod pritiskom poskupljenja
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 13:16
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 346,3 milijuna eura, što je 25,6 milijuna eura, odnosno osam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 265,2 milijuna eura, što je rast od 11,2 milijuna ili 4,4 posto u odnosu na prvih pola godine u 2022. Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 21,6 posto, odnosno 14,4 milijuna eura, ostvario je segment Farmaceutike, ostvarivši 81 milijun eura prihoda.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prvih je šest mjeseci ove godine dosegla 48,3 milijuna eura, 0,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Međutim, doprinos Prehrane u EBITDA-i Grupe je manji nego prošle godine jer je poslovanje prehrane i dalje pod snažnim utjecajem troškova sirovina, ambalaže i energenata. Naime, u segmentu Prehrane njihov je trošak porastao za 9,3 milijuna eura, što je 8,3 posto više nego u istom periodu prošle godine. Značajna je pozornost stoga i dalje usmjerena na kontrolu svih troškova, uz njihovo ublažavanje optimizacijom proizvodnog asortimana, upravljanjem procesima proizvodnje te promjenama u nabavnim procesima.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 45,2 milijuna eura. U usporedbi s prvih šest mjeseci 2022., riječ je o porastu od 18,9 milijuna eura. Ovakav je rast, međutim, pod jednokratnim utjecajem poreznih olakšica u iznosu od 19,7 milijuna eura koje je, temeljem Zakona o poticanju ulaganja, Podravki odobrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Status korisnika potpore Podravka je dobila temeljem ulaganja u proširenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti poslovanja kroz izgradnju novog LDC-a i opremanje tvornica u Koprivnici i Varaždinu.

Ukupnu poreznu olakšicu je potrebno iskazati u prvoj godini korištenja porezne olakšice. Kada isključimo učinke njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla je za 65 posto i iznosila 13 milijuna eura, jednako koliko i Prehrana, kod koje je još uvijek vidljiv veliki negativni utjecaj rasta troškova sirovina pa je to pad dobiti od 27,9 posto.

'Zadovoljna sam rezultatima u prvoj polovici godine, unatoč tome što je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u Prehrani. Unatoč određenom smirivanju tržišnih turbulencija te aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta, realizirane cijene su i dalje značajno veće od onih koje smo plaćali u 2022. Zadovoljna sam i iskoracima u prodaji na našim inozemnim tržištima, osobito prvim rezultatima suradnje s Atlantic Grupom, ali i rezultatima restrukturiranja prodaje na tržištima Poljske i Njemačke koji će omogućiti veću profitabilnost prodaje u Poljskoj ali i veću prisutnost i profitabilnost na tržištu Njemačke. Istovremeno mi je izuzetno drago što smo ponovno uspjeli postići dogovor oko novog rasta plaća radnika. Povećanje plaća s 1. srpnja oko pet posto dio je naših kontinuiranih napora za poboljšanjem materijalnog položaja radnika, ali također stvara i čvrst temelj za uvođenje novog platnog sustava o čemu smo postigli dogovor sa sindikatima prije nekoliko dana', rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Upravo je ovih dana završen aktualni krug pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora Grupe Podravka na temu uvođenja novog sustava plaća. Podravka tako uvodi pravedniji i moderniji sustav plaća koji će zamijeniti dosadašnji tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine. Implementacija novog sustava plaća krenut će s 1. prosinca ove godine. Poslovi će se razvrstati u platne razrede prema stupnju složenosti radnih mjesta, a ne prema stručnoj spremi, a povećana je i osnovica za obračun svih dodataka na plaću.

I investicijski ciklus Grupe Podravka provodi se prema planu, a tijekom prvih šest mjeseci ove godine realizirane su investicije od gotovo 29 milijuna eura. One obuhvaćaju početak izgradnje logističko-distributivnog centra i pogona za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je i realizacija investicije u drugu faze ulaganja u sunčane elektrane, čime će se solarnim panelima prekriti preostali krovovi u Koprivnici, Dugopolju i Varaždinu. Tijekom prvog polugodišta 2023. nastavljeno je i restrukturiranje Žita u Ljubljani, što je rezultiralo i završetkom prve velike investicije u Pekari Vič, vrijedne oko pet milijuna eura.

Grupa Podravka je početkom svibnja predstavila Strategiju održivog poslovanja za period od 2023. do 2030. Njome su definirani jasni ciljevi sadržani u četiri strateška stupa djelovanja – čist okoliš, zdrava prehrana, briga za zaposlenike i zajednicu te odgovorno korporativno upravljanje. U njihovo ostvarenje Podravka će uložiti sto milijuna eura.

Tagovi: Podravka, Martina Dalić, Rusija, rat u Ukrajini, Žito, Belupo
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE