GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pojačana potražnja za mrežama poduprla Ericssonovu dobit i prihod

Pojačana potražnja za mrežama poduprla Ericssonovu dobit i prihod
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2022 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući ubrzanoj izgradnji mobilnih mreža nove generacije u SAD-u i većem tržišnom udjelu.

U razdoblju od travnja do lipnja prihod je poskočio 14 posto, na 62,5 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, uvećan je pet posto.

Prilagođena operativna dobit porasla je za četvrtinu, na 7,3 milijarde kruna.

U Ericssonu ističu rast prodaje u Sjevernoj Americi i Europi zahvaljujući ubrzanoj gradnji 5G mreža.

Prihod od prodaje mreža porastao je šest posto kada se isključe valutni tečajevi i jednokratne stavke zahvaljujući većem tržišnom udjelu, navode.

"Naš udio u globalnom tržištu iznosi 39 posto, kada se izuzme Kina, i uvećan je u proteklom tromjesečju za nekoliko postotnih bodova", ističe financijski direktor Carl Mellander u razgovoru za Reuters.

Bruto operativna marža smanjena je pak sa 43,4 na 42,1 posto, a troškovi su porasli zbog inflacije, nestašice čipova i ruske invazije na Ukrajinu.

"Stanje u globalnom opskrbnom lancu i dalje je izazovno... to rezultira povećanjem troškova a mi ih naporno nastojimo ublažiti koliko god je to moguće", naveo je u izjavi izvršni direktor Borje Ekholm.

U Ericssonu napominju da je rat u Ukrajini smanjio njihov prihod za 1,2 milijarde kruna, a izdvajaju i 900 milijuna kruna manji prihod od rojaliteta zbog sporova oko patenata, uključujući i onaj s Appleom.

Tagovi: Ericsson, 5G tehnologija, 5G mreža, Apple
PROČITAJ I OVO
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
OPREZ
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
LJUBLJANA - Više od polovice zemalja koje prati globalna mreža Dun & Bradstreet lani je zabilježilo porast bankrota. Prognoze za globalno gospodarstvo ove su godine obećavajuće, ali tvrtke moraju ostati oprezne, napominje Dun & Bradstreet u svom Global Bankruptcy Report 2024.
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
NESLUŽBENO
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
SARAJEVO - Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno u našoj zemlji imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE