GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije za dionicu pruge od Karlovca do Oštarija

Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije za dionicu pruge od Karlovca do Oštarija
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - HŽ Infrastruktura je u petak objavila da je sa zajednicom ponuditelja, koju čine Ekonerg i Mobilita Evolva, potpisala 4,15 milijuna kuna vrijedan ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt modernizacije dionice željezničke pruge od Karlovca do Oštarija, na pruzi M202 Zagreb Glavni kolodvor - Rijeka.

Kako se navodi u današnjem priopćenju HŽ Infrastrukture, ugovor sa zajednicom ponuditelja, u kojoj su Ekonerg-institut za energetiku i zaštitu okoliša i Mobilita Evolva, potpisan je 8. prosinca.

Ugovor je dio projekta "Izrada studijske i projektne dokumentacije za modernizaciju željezničke pruge M202 Zagreb GK - Rijeka dionica Karlovac - Oštarije".

Ugovor je vrijedan 4,15 milijuna kuna (bez PDV-a) te se sufinancira iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u visini od 85 posto sredstava prihvatljivih troškova, dok će preostalih 15 posto osigurati HŽ Infrastruktura.

U sklopu Ugovora bit će izrađeni studija izvodljivosti, analize troškova i koristi (CBA) i studija o utjecaju zahvata na okoliš. Rok za izradu ugovorene studijske dokumentacije je 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Cilj projekta izrade studijske i projektne dokumentacije za modernizaciju pruge Karlovac - Oštarije, u dužini 40 kilometara, je zadovoljenje tehničko-tehnoloških uvjeta kojima moraju udovoljavati glavne koridorske pruge za međunarodni prijevoz te povezivanje širega područja Karlovca i Oštarija na koridor RH2, navode iz HŽ Infrastrukture.

Izrada studijske i projektne dokumentacije je i preduvjet za izvođenje radova na toj pružnoj dionici, kojima će se, kako se navodi u priopćenju, osigurati veće brzine, skratiti vrijeme putovanja, povećati kapacitet pruge, povećati razina sigurnosti željezničkog prometa i zadovoljiti uvjeti interoperabilnosti na cijelome Mediteranskom transeuropskom željezničkom koridoru, čiji je sastavni dio pružna dionica Karlovac - Oštarije.

Trenutno se na koridoru RH2 izvode najsloženiji i najzahtjevniji željeznički infrastrukturni projekti. Po završetku radova u sklopu projekata duž toga koridora bit će sagrađena pruga visoke učinkovitosti i zadovoljavajuće propusnosti za prijevoz tereta od luke Rijeka do jedinstvene transeuropske prometne mreže, a putnički će prijevoz biti usklađen s europskim standardima, ističe se u priopćenju.

Inače, ciljevi modernizacije koridora RH2 (Mediteranski željeznički TEN-T koridor odnosno bivši ogranak V.b. Paneuropskog koridora) jesu uspostavljanje visokokvalitetnoga željezničkog teretnog i putničkog prijevoza te kvalitetne veze luke Rijeka, grada Rijeke i riječkoga bazena s drugim dijelovima Hrvatske i Europe, kao i privlačenje novih prijevoznika na željezničku infrastrukturnu mrežu, što bi u konačnici trebalo doprinijeti povećanju prihoda, zaključuje se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Tagovi: pruga Karlovac-Oštarije, Luka Rijeka, nizinska pruga, HŽ Infrastruktura, Ekoenerg, Mobilita Evolva
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE