GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači vina pogođeni zabranom rada kafića i restorana

Proizvođači vina pogođeni zabranom rada kafića i restorana
VINARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 21:25
Autor: SEEbiz / Tanjug
TOPOLA - Mere obustave rada kafića, hotela i restorana uticale su i na proizvođače vina. Najveću prodaju pored ugostiteljskih objekata vinarije su imale u vinotekama dok je kod većih proizvođača obustavljen i izvoz.

Zbog celokupne situacije kako u većim tako i u manjim vinarijama problem nastaje i u gomilanju zaliha vina iz prethodne godine čime se povećavaju troškovi proizvodnje i za ovu sezonu.

Vinarija ,,Aleksandrović’’ u selu Vinča kod Topole sa 75 hektara vinograda jedna je od najvećih vinarija u Šumadiji. Godišnja proizvodnja ove vinarije iznosi i do 300.000 boca vina, a oko 25 odsto odlazi u izvoz.

"Mi smo apsolutno pogođeni iz prostog razloga što su naši kupci kako u zemlji tako i u regionu i u daljim izvoznim tržištima prvenstveno restorani, vinski barovi, hoteli i vinoteke dakle kako je to stalo stala je i naša prodaja", navodi Božidar Aleksandrović, iz vinarije ,,Aleksandrović’’, selo Vinča, Topola.

Zbog novonastale situacije vina se prodaju preko interneta i preko klubova ljubitelja vina međutim to nije dovoljno da pokrije velike troškove proizvodnje.

"Potrebno je primiti novo grožđe i potrebno je osloboditi sudove, bačve i buriće, tankove sa vinima iz berbe iz 2019. godine što iziskuje neverovatne investicije i ulaganja i da napomenem da po jednom hektaru negde oko 4000 evra je potrebno investirati do berbe", isiče Aleksandrović.

Pored većih vinarija problem takozvanog finansiranja zaliha vina iz prethodne godine pogađa i manje vinarije. Nemanja Arsenijević u svojoj vinariji u selu Vinča kod Topole proizvodi oko 30.000 boca vina godišnje.

"Naravno problem će biti i sa naplatom, problem će biti i pokrenuti ponovo taj proces rada a što se tiče same proizvodnje vina polako nam se gomilaju zalihe. Mislim da ćemo negde od avgusta meseca uspeti nekako da se vratimo na neki nivo od februara, januara koji smo ostvarili za sebe kada je prodaja u pitanju", navodi Arsenijević.

Vinski turizam čija sezona počinje sa prvim prolećnim danima takođe je obustavljen. Za sada se vinari iz Šumadije nadaju da će do berbe uspeti da povrate prodaju koju su imali pre proglašenja pandemije.

Tagovi: srpski vinari, vino, koronavirus u Srbiji, vinarija Aleksandrović
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
REKORDI
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je za 4,4 % više u odnosu na godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE