GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Propalo preuzimanje brenda Kekec, Gavrilović i Atlantic vraćaju se u igru

Propalo preuzimanje brenda Kekec, Gavrilović i Atlantic vraćaju se u igru
U FINIŠU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 10:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tvrtka O'Pate, u vlasništvu suvlasnika Mesarstva Oblak, planirala je preuzeti Osem iz Murskog, koji proizvodi paštetu marke Kekec, ali se u zadnji čas predomislila, nakon što je već prijavila koncentraciju slovenskoj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Miroslav Flisar dobio je nekoliko ponuda za kupnju Osema, ali je želio da brend Kekec ostane u slovenskim rukama.

Planirano preuzimanje tvrtke Osem iz Murskog, koja je nakon propasti mesnoprerađivačke tvrtke Pomurka počela proizvoditi paštetu pod markom Kekec, propalo je na ciljanom području. Nakon dugotrajnih pregovora tvrtka O'Pate, koju su u rujnu prošle godine osnovali Nace i Cene Oblak, suvlasnici poznate obiteljske tvrtke Mesarstvo Oblak, podnijela je Javnoj agenciji za pripajanje tvrtki Osem prijavu pripajanja. Zaštita tržišnog natjecanja (AVK) u studenom prošle godine. Takvo postupanje moguće je i prije sklapanja kupoprodajnog ugovora. No, nekoliko dana nakon objave koncentracije, prema našim informacijama, Oblakovi su donijeli odluku da neće preuzeti tvrtku Osem (čita se meso straga). AVK je, međutim, početkom ove godine na svojim stranicama objasnio da se ne protivi planiranom preuzimanju.

Oblak nije želio komentirati razloge zbog kojih planirana akvizicija nije realizirana i visinu ponude za Osem Cenu. Odbio je otkriti i koliko je Mesarstvo Oblak prošle godine ostvarilo prihode i neto dobit. Što se tiče emisije, 2022. ostvarila je dobrih 35 milijuna eura prihoda, s neto dobiti od 889.000 eura. Ni njegov direktor i vlasnik Miroslav Flisar nije želio otkriti kolika je cijena ponuđena za Osem, ali je rekao da je visoka i stoga prihvatljiva. Zašto se O'Pate na kraju predomislio oko preuzimanja, Flisar ne zna.

Prema Flisarovim objašnjenjima, u prošlosti je bilo dosta interesa za kupnju njegove tvrtke.

“Imam više od 60 godina, ostalo mi je četiri-pet godina do penzije, nemam nasljednika da preuzme Osem. Tu i tamo me neka multinacionalka pitala bih li prodao tvrtku, ali ja sam htio da proizvodnja paštete pod markom Kekec ostane u slovenskim rukama.'

Osem je u protekloj godini povećao prihode od prodaje s oko pet milijuna eura, koliko su iznosili u 2022. godini, na više od šest milijuna eura, pri čemu se sve više proizvoda prodaje na stranim tržištima. Osim pašteta koje proizvodi pod vlastitim robnim markama Kekec, Rožle i Premium pod kojima osim pašteta proizvodi i nareske, Osem proizvodi i konzervirane proizvode za komercijalne brendove. U posljednjih nekoliko godina utrostručili su proizvodnju. Danas u dva mjeseca proizvedemo onoliko proizvoda koliko smo prije sedam godina proizveli u pola godine, rekao je Flisar.

Ujedno je istaknuo da zapošljava 49 radnika na koje je jako ponosan, da ne mogu sav rast troškova prenijeti na prodajne cijene proizvoda te da je konkurencija u branši zahtjevna, a oni imaju manje troškove radne snage u Hrvatskoj. Jedan od dva najveća Osemova konkurenta, tvrtka Gavrilović, koja je u prošlosti bila zainteresirana za kupnju paštete marke Kekec, dolazi iz Hrvatske. Drugi konkurent je Atlantic Droga Kolinska, koja je prije nekoliko godina, uz brend Argeta, prešla u vlasništvo hrvatske tvrtke Atlantic Grupe. Nakon preuzimanja, paštete robne marke Argeta nastavljaju se proizvoditi u Izoli.

Prije nego što je Flisar, odnosno njegova tvrtka Osem postala vlasnik brenda Kekec, morao je proći trnovit put. U Pomurki je bio zaposlen do 1994. godine kada je krenuo u samostalnu proizvodnju pašteta. Nekoliko godina kasnije unajmio je proizvodni pogon Mesni pogon Bauman u Račama, a desetak godina kasnije planirao je pokrenuti vlastite proizvodne pogone. No tada je Pomurka, kao i njegov vlasnik, tvrtka Mip u vlasništvu obitelji Volk, završila u stečaju.

Tagovi: Kekec, flisar, osem, mesarstvo oblak, atlantic, gavrilović, argeta
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE