GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan fiskaliziran 14 posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

Prošli tjedan fiskaliziran 14 posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.
FISKALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 12:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 41,5 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 23. do 29. kolovoza u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 5,6 milijardi kuna, što je za 1,6 milijardi kuna ili 41,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 22 posto, na 52,7 milijuna.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj računa na godišnjoj razini porastao je za 21 posto, a njihova vrijednost za 25 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 30,3 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 3,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 16 posto više, njih 9,1 milijun, a njihova vrijednost porasla je za 102 posto, na 1,4 milijarde kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano pet posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za 14 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio manji za jedan posto, a njihova vrijednost veća za 13 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 20 posto, no istodobno je za taj isti postotak porasla njihova vrijednost.

Broj i vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini manja za po sedam posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju 23. do 29. kolovoza u odnosu na tjedan od 16. do 22. kolovoza ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje i broja računa i njihova iznosa za po sedam posto.

Pritom je u trgovini broj računa na tjednoj razini bio manji za pet posto, a iznos za tri posto. U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio smanjen za 13 posto, a njihova vrijednost za 16 posto.

Od 22. veljače do 29. kolovoza vrijednost računa veća 23,2 milijarde kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 29. kolovoza ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 30. kolovoza 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini i broj fiskaliziranih računa i njihov iznos bio veći za po 26 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 29. kolovoza ove godine fiskalizirano ukupno 1,2 milijarde računa, ukupnog iznosa 112,5 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 23,2 milijarde kuna.

Pritom je i u trgovini broj računa porastao za 26 posto, na njih 742,9 milijuna, a vrijednost im je skočila za 18 posto, na 73,9 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 162,7 milijuna računa, što je na godišnjoj razini porast za 16 posto, a njihova vrijednost je porasla za 67 posto, na 16,7 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za devet posto, dok je njihov iznos porastao za dva posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 29. kolovoza 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 1. rujna 2019. godine fiskalizirano je dva posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za pet posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu i dalje bilježe osjetnije minuse s 33 posto manjim brojem računa i 12 posto manjim iznosom tih računa.

Tagovi: fiskalizirani računi, potrošnja, maloprodaja, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
Konzum, Dukat i Sana ponovo najveći donatori hrane
NA VRHU
Konzum, Dukat i Sana ponovo najveći donatori hrane
ZAGREB - Konzum, Dukat i Sana Delikatese i ove su godine primili nagradu "NajDonator" za najviše donirane hrane, koju dodjeljuju eurozastupnica Biljana Borzan i platforma "Mreža hrane".
Arena Hospitality kupio hotel u Austriji vrijedan 112 milijuna kuna
HOTELIJERI
Arena Hospitality kupio hotel u Austriji vrijedan 112 milijuna kuna
ZAGREB - Arena Hospitality Group nastavlja najavljeno proširenje vlastitog portfelja i širenje diljem regije srednje i istočne Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE