GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed dostavljača Wolta

Prosvjed dostavljača Wolta
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2023 / 17:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dostavljači Wolta prosvjedovali su u utorak u Zagrebu tražeći pregovore s upravom tvrtke.

Nezadovoljni su jer im je zarada smanjena, trpe diskriminaciju i imaju dojam da ih se želi zamijeniti s jeftinijom stranom radnom snagom, a istovremeno je Wolt povećao cijenu dostave.

Dostavljači su se okupili na šljunčanom parkiralištu Zagrebačkog velesajma, odakle su se u glasnoj povorci sa zviždaljkama i transparentima, te uz skandiranje "Plavi heroji" dovezli u Kuzminečku ulicu, pred sjedište Wolta.

Prosvjednici traže povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, regulaciju rada stranih državljana, te da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

Silvio Šimić iz Inicijative dostavljača Wolta rekao je novinarima da traže poboljšanje prava i prekid diskriminacije, koju već trpe godinu i pol dana. Kaže kako imaju dojam da ih se želi zamijeniti s puno jeftinijom uvoznom radnom snagom.

Nezadovoljni su novim Zakonom o radu jer nije definirao prava platformskih radnika jednako kao i onih iz ostalih djelatnosti.

Tvrde da će izgubiti do trećine svojih primanja, jer se uvodi obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platformske radnike, što im ograničava vrijeme rada i onemogućuje veće prihode. Iznos doprinosa, provizije za predstavničku tvrtku i ostalih troškova se povećava, a cijena rada se smanjuje.

Iz Ministarstva najavljuju registar svih posrednika

Reagiralo je i Ministarstvo rada. Većina problema radnika na digitalnim platformama, pa tako i pitanje agregatora tj. posrednika, riješit će se stupanjem na snagu izmjena Zakona o radu 1. siječnja iduće godine, poručio je.
"Agregatori, tj. posrednici neće moći sklapati ugovor o poslovanju s digitalnim platformama ako prethodno neće biti upisani u registar koji vodi ovo ministarstvo. Povezat ćemo baze s Poreznom upravom, HZMO-om i pratit ćemo svakog radnika - tko koliko radi, u koje vrijeme i za kojeg poslodavca, najavio je pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić.

Tagovi: Prosvjed dostavljača Wolta, Wolt, Siivio Šimić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
REKORDI
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je za 4,4 % više u odnosu na godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE