GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed radnika Drava Internationala: Anušić nas želi uništiti

Prosvjed radnika Drava Internationala: Anušić nas želi uništiti
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2023 / 12:03
Autor: SEEbiz / N1 info

OSIJEK -Katastrofalni požar u osječkoj Drava International najveća je ekološka pošast u novijoj hrvatskoj povijesti, zbog koje su pale razne teške optužbe pa su radnici tvrtke odlučili reagirati i okupiti se.

Riječ je o prosvjednom skupu, ali ne protiv radnog mjesta ili poslodaca, nego potpuno suprotno. U 11 sati organiziraju skup podrške pred pogonom tvrtke. Ljutiti su što se javno proziva i okrivljuje njihovu tvrtku.

Baš kao što je župan osječko-baranjski Ivan Anušić ljutit na rukovodeće osobe tvrtke, ali i institucije koje je više puta pozvao na reakciju “oko problema koji postoji već 20 godina”. Naime, stava je da sva odgovornost leži na vlasniku.

“To je naš gazda, to je naša firma. Zvonko Bede brine o nama. Žele nas uništiti, Anušić nas želi uništiti. Da nam nije dobro, ne bismo bili ovdje, on brine za nas. Sve smo izgradili ovdje”, govore radnici.

Brine ih da će tvrtka ostati zatvorena zbog požara.

“Svi smo tu zbog jednog čovjeka, Zvonka Bedea. Nitko nas nije nagovorio da ovdje dođemo, mi smo ovdje kao radnici. Ne tjerajte nas iz Slavonije. Ove poruke šaljemo svima. Dajte Slavoniji da radi. Želimo da nam otvore firmu. Ne znamo tko je zapalio požar, zašto i gdje.”

Gnjevni radnici u županu vide najvećeg neprijatelja i umanjuju katastrofu koja se dogodila.

“I kad zapalite kantu, osjeti se smrad, kao i ovdje. Župan ne zna matematiku, jedan kubik plastike nije jedan kubik pšenice. Ne možemo ulaziti u interese koje ima župan dok priča sve to što priča. Prvi dan je rekao da su ovdje milijuni tona plastike, drugi dan je rekao pola milijuna. Nedorastao je pričati o tome i bolje da šuti o onome što ne zna.”

Pojavio se na skupu i Bede osobno.

“Očito da se moramo početi braniti jer napadu su neistiniti. Zahvaljujem se radnicima na podršci”, rekao je Bede pa se slomio i počeo plakati pa nastavio kad se smirio:

“Nisam organizirao ovaj skup, nisam ga ni htio jer ne želim komplikacije. Ipak, ova podrška mi puno znači. Hvala im što su došli i što su zahvalni zbog svega što sam napravio za njih i ovu zajednicu. Ovo su očito teški trenuci, za mene i za radnike.”

Odgovorio je na prozivke župana Anušića.

“Nikome nisam ništa zlo napravio, nisam ni njemu. Nikad u životu. Imam pravo podići kaznenu prijavu protiv njega zbog neistina koji je izjavio o meni. To što Stožer radi nije normalno, nije došao ni Inspektorat, nije bilo ni istrage. Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna. Sve je evidentirano i Inspektorat će to vidjeti”, izjavio je Bede pa dodao:

“Požar je podmetnut. Ako i imam sumnje, neću o njima razgovarati.”

Zaposlenici su potvrdili sve njegove riječi i pred kamerama otkrili da je plaća u tvrtki iznad prosjeka prosjeka županije te su više puta izrazili zadovoljstvo radom u njoj. Drava International broji oko 500 radnika, od kojih je 115 iz Nepala, a oni su stanovali u skučenim kontejnerima uza sam zid tvrtke. Trenutno su u jednoj sportskoj dvorani u Osijeku.

Emocije zaposlenih na stranu, Drava International četiri puta je gorjela unazad 12 godina, a 2011. je u jednom od njih djelatnica Danijela Valkai izgubila život.

Što se građana tiče, poziva ih se da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. Iako su mjerenja kvalitete zraka pozitivna, postoji prisutnost toksičnih tvari, posebno u blizini požarišta.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Ivan Anušić, Drava InternaTIONAL Zvonko Bede
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE