GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu

Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 21:40
Autor: SEEbiz / DPA
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je novu upravljačku strukturu za zračnu luku Pulkovo u Sankt Peterburgu, čime je glavni njemački dioničar Fraport izbačen iz poslovanja.

U dekretu objavljenom u četvrtak navečer, Putin je potez opravdao "neprijateljskim postupcima nekih stranih država i međunarodnih organizacija".

Fraport je držao 25% prethodne operativne kompanije zračne luke Pulkovo, konzorcija Northern Capital Gateway (NCG) registriranog na Cipru.

Ukupno 13 različitih tvrtki pripadalo je NCG-u, koji je 2010. dobio 30-godišnji ugovor za upravljanje zračnom lukom Pulkovo do 2040. godine.

Putinova akcija premješta 100% udjela u NCG-u u novu domaću holding kompaniju koju je osnovala ruska vlada, što je rezultiralo time da su strane tvrtke poput Fraporta izgubile svoja prava investitora.

Zapadne tvrtke masovno su se povukle s ruskog tržišta nakon što je Moskva pokrenula sveopću invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Mnogi sektori ruskog gospodarstva podložni su sankcijama.

Kao odmazdu za zapadne sankcije, Putin je koristio različite metode za preuzimanje kontrole nad poslovanjem stranih tvrtki u Rusiji.

Nove mjere u vezi sa zračnom lukom Pulkovo poduzete su "u vezi s prijetnjom nacionalnim interesima i gospodarskoj sigurnosti Ruske Federacije", navodi se u Putinovom dekretu.

Fraport je objavio namjeru da se izvuče iz upravljanja zračnom lukom. Prošle godine, nakon izbijanja rata, rekla je da je njezino poslovanje u zračnoj luci "obustavljeno".

Šef ruske banke VTB Andrej Kostin u rujnu je rekao da bi parametri izlaska Fraporta trebali biti određeni do kraja ove godine. Naveo je vrijednost Fraportova udjela na 111 milijuna eura (120 milijuna dolara).

Fraport je u petak ujutro istaknuo da je njegovo poslovanje u zračnoj luci već "na čekanju" i da još uvijek radi na utvrđivanju posljedica Putinova poteza.

Tagovi: PUTIN, FRAPORT, SANKT PETERSBURG, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE