GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu

Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 21:40
Autor: SEEbiz / DPA
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je novu upravljačku strukturu za zračnu luku Pulkovo u Sankt Peterburgu, čime je glavni njemački dioničar Fraport izbačen iz poslovanja.

U dekretu objavljenom u četvrtak navečer, Putin je potez opravdao "neprijateljskim postupcima nekih stranih država i međunarodnih organizacija".

Fraport je držao 25% prethodne operativne kompanije zračne luke Pulkovo, konzorcija Northern Capital Gateway (NCG) registriranog na Cipru.

Ukupno 13 različitih tvrtki pripadalo je NCG-u, koji je 2010. dobio 30-godišnji ugovor za upravljanje zračnom lukom Pulkovo do 2040. godine.

Putinova akcija premješta 100% udjela u NCG-u u novu domaću holding kompaniju koju je osnovala ruska vlada, što je rezultiralo time da su strane tvrtke poput Fraporta izgubile svoja prava investitora.

Zapadne tvrtke masovno su se povukle s ruskog tržišta nakon što je Moskva pokrenula sveopću invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Mnogi sektori ruskog gospodarstva podložni su sankcijama.

Kao odmazdu za zapadne sankcije, Putin je koristio različite metode za preuzimanje kontrole nad poslovanjem stranih tvrtki u Rusiji.

Nove mjere u vezi sa zračnom lukom Pulkovo poduzete su "u vezi s prijetnjom nacionalnim interesima i gospodarskoj sigurnosti Ruske Federacije", navodi se u Putinovom dekretu.

Fraport je objavio namjeru da se izvuče iz upravljanja zračnom lukom. Prošle godine, nakon izbijanja rata, rekla je da je njezino poslovanje u zračnoj luci "obustavljeno".

Šef ruske banke VTB Andrej Kostin u rujnu je rekao da bi parametri izlaska Fraporta trebali biti određeni do kraja ove godine. Naveo je vrijednost Fraportova udjela na 111 milijuna eura (120 milijuna dolara).

Fraport je u petak ujutro istaknuo da je njegovo poslovanje u zračnoj luci već "na čekanju" i da još uvijek radi na utvrđivanju posljedica Putinova poteza.

Tagovi: PUTIN, FRAPORT, SANKT PETERSBURG, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE