GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici A1 Hrvatske najavili štrajk

Radnici A1 Hrvatske najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u srijedu je najavio prosvjed radnika telekoma A1 Hrvatska za 7. listopada u Zagrebu zbog niskih plaća neusklađenih s rastom troškova života i zbog pregovora o kolektivnom ugovoru koje, prema sindikatu, poslodavac opstruira ne želeći pregovarati o povišici.

Prosvjed radnika A1 u Zagrebu će se pod nazivom “Radimo, a živimo na rubu siromaštva” 7. listopada održati u 11 sati pred poslovnicom A1 u Gajevoj ulici, na koji je predsjednica HST-a Vesna Mamić s konferencije za medije u srijedu pozvala sve radnike A1, ali i iz drugih telekoma, s kojima će manje više svima taj sindikat, kako vjeruju, pokrenuti pregovore oko plaća i uvjeta rada do kraja ove godine.

Na prosvjedu za A1 u Zagrebu sindikat očekuju radnike A1 iz cijele Hrvatske.

A1 Hrvatska nema kolektivni ugovor, ali ima sindikalnu podružnicu od 2017. godine, a članstvo čini oko 50 posto zaposlenih od ukupnih 1.900, kazala je Mamić.

Tvrdi da se prema njima u A1 “baš ne ponašaju adekvatno” i sindikat ih želi zaštiti, kao i ostale radnike čija je minimalna plaća u najnižem platnom razredi 590 eura.

Radnika s takvom plaćom u A1 je, kaže Mamić, oko 400 ili oko 20 posto i sindikat za njih traži povišicu na 690 eura, a onih čija je plaća manja od državnog prosjeka je oko 70 posto, čemu je dodala i da prosjek plaća u tom telekomu dižu menadžerske visoke plaće.

“S takvim plaćama i odbijanjem pregovaranja za kolektivni ugovor, u čemu su i pregovori i za bolje uvjete rada, u A1 se radnici sjećaju kao građani drugog reda, tim više što je A1 jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj i ima financijskih mogućnosti za povećanje. U telekomu A1 u Austriji plaće su već povećali i uskadili s porastom troškova i imaju i dobar socijalni dijalog sa sindikatom i kolektivni ugovor. To smo čuli od naših kolega i nije onda jasno zašto to ne čine i u Hrvatskoj”, upozorila je Mamić.

Dodala je i da je u A1 bilo i nezakonitih otkaza i da se vode brojni sporovi, te da ni nakon deset sastanka u godinu dana pregovori s tim poslodavcem ne uspijevaju tj. nema ih, a sindikatu se ne sviđa ni to što su za pregovore ovlastili odvjetnika, a ne pregovarački odbor iz tvrtke.

Također, nisu pristali, kako traži A1, a po HST-u i sasvim neopravdano, da se potpiše izjava o tajnosti podataka iz pregovora, jer bi to značilo da ništa što ispregovaraju ne smiju otkriti, a što se kosi i s pravima i sindikalnom praksom.

U A1 su, kazala je Mamić, blokirali i sindikalne mailove članovima, te je sve skupa opisala i “konfliktnom situacijom”, dok je na pitanje novinara da nije možda u sukobu interesa jer je zaposlenica najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, samo kazala da se sa sindikalne pozicije jednako brinu i štiti radnike u svim telekomima.

A1 Hrvatska: Sindikat opstruira pregovore

Iz A1 Hrvatska su na najavu prosvjeda i poruke iz HST-a na upit Hine odgovorili da žele potpisati kolektivni, ali da sindikat opstruira pregovore.

Tome dodaju da u posljednje dvije godine uložili dodatnih sedam milijuna eura u primanja, za što kažu da je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija.

Navode da su minimalna primanja u A1 Hrvatska 768 eura neto i da je to gotovo 100 eura više od onoga što zahtijeva sindikat, kao i 34 posto veći iznos od državnog minimuma, s time da je povrh toga moguće ostvariti i dodatne bonuse.

“Prosječna primanja su za 33 posto veća od prosjeka u Republici Hrvatskoj, a čak 70 posto zaposlenika u A1 Hrvatska ostvaruje primanja iznad državnog prosjeka”, odgovaraju iz A1.

Oko pregovora sa sindikatom, ističu da kao “odgovoran poslodavac i socijalni partner socijalni dijalog vodi u dobroj vjeri za pregovaračkim stolom, a ne preko medija” te da već godinu dana žele potpisati kolektivni ugovor, ali da to opstruira sindikat HST, jer ne pristaje na temeljna pravila pregovaranja i zaštitu podataka o zaposlenicima i poslovanju.

Istovremeno kažu i da je predsjednica HST-a zaposlenica i članica Nadzornog odbora glavnog tržišnog konkurenta, a vodi pregovarački odbor sindikata.

“Kolektivno pregovaranje je postupak uređen Zakonom o radu i drugim zakonima, pa je potpuno normalno i uvriježeno da u takvim postupcima sudjeluju pravnici, koji su sastavni dio oba pregovaračka tima”, odgovaraju zaključno iz A1 Hrvatska.

Tagovi: A1, A1 Hrvatska, Hrvatski sindikat telekomunikacija
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE