GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast prodaje, ali i oštar pad neto dobiti Atlantic Grupe

Rast prodaje, ali i oštar pad neto dobiti Atlantic Grupe
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 09:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa u prošloj godini ostvarila je gotovo 196 milijuna kuna neto dobiti, što je 43 posto manje nego godinu ranije, uz rast ukupnih prihoda za 11,7 posto, na 6,5 milijardi kuna.

Atlantic grupa je lani ostvarila i rekordni prihod od prodaje od 6,4 milijarde kuna, što je za 11,8 posto više nego godinu ranije.

Najveći rast prihoda, od 20,2 posto na 644,6 milijuna kuna, ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Pića, slijedi SPP Kava s rastom od 16,2 posto, na 1,39 milijardi kuna, a dvoznamenkastim rastom prihoda od 10,5 posto, na 587,5 milijuna kuna, ističe se i ljekarničko poslovanje pod brendom Farmacia.

Među distribucijskim područjima prednjače Srbija, s rastom prihoda od 15,5 posto na 1,54 milijarde kuna, i Hrvatska, s rastom od 10,7 posto, na 1,55 milijardi kuna.

Istodobno, pod utjecajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 20,6 posto u odnosu na 2021. godinu, na 575,4 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena za 43,2 posto i iznosi 195,7 milijuna kuna.

“Atlantic Grupa je, unatoč brojnim izazovima u okruženju, u 2022. godini ostvarila povijesno rekordne prodajne rezultate, a rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima. Nakon godina Covida, 2022. je obilježila ruska agresija na Ukrajinu koja je izazvala energetsku krizu, dodatne zastoje i nestašice u dobavnim lancima te značajna poskupljenja gotovo svih naših strateških sirovina i usluga. Ova smo poskupljenja samo djelomično uspjeli kompenzirati optimiranjem internih resursa te manjim dijelom povećanjem naših prodajnih cijena, što je, očekivano, dovelo do pada profitabilnosti. Neovisno o tome nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja - inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta i nastavak digitalne transformacije”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Od važnijih korporativnih događanja, iz Atlantica ističu isplatu povijesno najviše dividende od 50 kuna po dionici te provedeno cijepanje dionica Atlantic Grupe, na način da je jedna dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna podijeljena na četiri nove dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Argeta, Grand kafe, Barcaffe, Cedevita
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE