GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati A1 Hrvatske: Više oglašavanja, manje investicija u 2020.

Rezultati A1 Hrvatske: Više oglašavanja, manje investicija u 2020.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz
ANALIZA - A1 Hrvatska ovoga je tjedna objavila poslovne rezultate za 2020. godinu.

Natjecanje u Hrvatskoj usredotočilo se na konvergentne ponude s visokim dopuštenjima podataka, TV sadržajem i atraktivnim paketnim promocijama. U mobilnom poslovanju, A1 Hrvatska pokrenula je novi post-paid portfelj s atraktivnim promocijama slušalica i dodatnim paketima podataka, dok je potražnja za mobilnim Wi-Fi usmjerivačima i dalje bila jaka.

Hrvatska je kuna u četvrtom tromjesečju 2020. depresirala za 1,5% (prosjek razdoblja) prema euru, što je dovelo do negativnog deviznog utjecaja od 1,8 milijuna eura na ukupne prihode i 0,5 milijuna eura na EBITDA, pišu analitičari InterCapitala.

U četvrtom tromjesečju 2020. ukupni prihodi u hrvatskom segmentu porasli su za 6,0%, vođeni višim ostalim poslovnim prihodima i povećanim prihodima od opreme, što je više nego kompenziralo pad prihoda od usluga. Na ostale poslovne prihode pozitivno je utjecao jednokratni učinak od 4,2 milijuna eura koji je proizašao iz prihoda u vezi s ugovorom o najmu mrežne infrastrukture, dok su prihodi od opreme vođeni većim količinama prodanih količina.

Prihodi od mobilnih usluga opali su zbog nedostatka roaminga, dok je kontinuirana velika potražnja za mobilnim Wi-Fi usmjerivačima uspjela nadoknaditi neke od gubitaka. Prihodi od usluga fiksne telefonije opali su, uglavnom zbog nižih prihoda bitstream-a nakon kontinuiranog prebacivanja kupaca s bitstream-pristupa na mobilne Wi-Fi usmjerivače, kao i zbog nižih prihoda od rješenja i povezivanja. Promatrajući rezultate FG-a, hrvatski je segment imao blagi pad prihoda od 1,1% na 428,1 milijuna EUR. Od toga su prihodi od usluga smanjeni za 2,5% na 359 milijuna EUR. U međuvremenu, prihodi od mobilnih usluga smanjeni su za 2,8%, dok su prihodi od nepokretnih usluga smanjeni za 2%.

Ukupni troškovi i troškovi povećali su se u Q4, vođeni višim troškovima opreme i većim administrativnim troškovima, kao i većim troškovima oglašavanja i provizija. Iako su troškovi opreme porasli zbog povećane prodaje opreme, administrativni troškovi porasli su uslijed većih pravnih troškova i troškova radne snage. Također su se povećali troškovi oglašavanja i provizija, potaknuti većim brojem promotivnih kampanja u izvještajnom razdoblju. Troškovi korporativne mreže također su profitirali nakon puštanja gore spomenutog obračuna, dok su niži porezi i uporaba prava rezultat nižih naknada za učestalost.

EBITDA je u 2020. godini iznosila 143,4 milijuna eura, što predstavlja pad od 1,2% na godišnjoj razini. To rezultira EBITDA maržom od 33,5% (neznatna međugodišnja promjena). U međuvremenu, u Q4, EBITDA je porasla za 10,2%, zbog pozitivnih jednokratnih učinaka, dok se EBITDA isključujući devizne i jednokratne učinke smanjila za 7,9%.

U 2020. godini EBIT A1 Hrvatske zabilježio je rast od 4,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 43,1 milijuna eura, što je rezultat niže amortizacije za 3,6% ili 3,7 milijuna eura.

Kao rezultat nepovoljne investicijske klime 2020. godine, A1 je značajno smanjio kapitalne izdatke. U 2020. godini Capex tvrtke na hrvatskom tržištu pao je za 42,7% na 49,9 milijuna eura, što je trend na svim tržištima A1.

Tagovi: A1 Hrvatska, poslovni rezultati, Jiří Dvorjančansky, roaming, mobilni internet
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE