GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati LVMH-a odlični, dionice skočile 12%

Rezultati LVMH-a odlični, dionice skočile 12%
LUKSUZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 17:21
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dionice LVMH-a skočile su više od 12% u petak ujutro, nakon što je najveća svjetska luksuzna grupacija objavila prodaju veću od očekivane za 2023. i povećala svoju godišnju dividendu.

lasnik Louis Vuittona, Moët & Chandona i Hennessyja, kao i brendova uključujući Givenchy, Bulgari i Sephora, u četvrtak navečer izvijestio je o prodaji u iznosu od 86,15 milijardi eura (93,34 milijarde dolara) za 2023., što je premašilo konsenzusna predviđanja i izjednačilo se s 13% organskog rasta iz prethodne godine.

Organski prihod porastao je za 10% u četvrtom kvartalu.

Rezultat je posebno potaknut godišnjim rastom od 14% u kritičnom sektoru mode i kožne galanterije, zajedno s rastom od 11% u parfemima i kozmetici. Vina i jaka alkoholna pića u međuvremenu su zabilježila pad od 4 posto.

“Naša izvedba u 2023. ilustrira iznimnu privlačnost naših kuća i njihovu sposobnost da potaknu želju, unatoč godini pod utjecajem gospodarskih i geopolitičkih izazova”, rekao je Bernard Arnault, predsjednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, u izjavi.

“Iako ostajemo oprezni u trenutnom kontekstu, ulazimo u 2024. s povjerenjem, potpomognuti našim vrlo poželjnim brendovima i našim agilnim timovima.”

Nakon procvata tijekom pandemije, luksuzni sektor pretrpio je težak kraj do 2023. jer su izazovni geopolitički i makroekonomski uvjeti opterećivali potrošačku potrošnju, posebno u SAD-u i Kini.

LVMH je u travnju 2023. postao prva europska kompanija koja je premašila tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara, ali pad cijene dionice u posljednjih šest mjeseci omogućio joj je da danski farmaceutski div Novo Nordisk zasjeni mjesto najveće europske kompanije.

Britanski luksuzni brend Burberry ranije ovog mjeseca izdao je upozorenje o profitu kao odgovor na usporavanje potražnje, dok balon u visokoj potrošnji koji je dosegao vrhunac tijekom pandemije gubi zrak. U to vrijeme, vijest je dovela do pada dionica Burberryja i povukla nizbrdo cijeli sektor.

Ipak, luksuzne su dionice uvelike napredovale u četvrtak jer su ulagače ohrabrili umirujući rezultati LVMH-a. Burberryjeve vlastite dionice porasle su 1,7% u petak ujutro.

Javier Gonzalez Lastra, upravitelj portfelja Tema Luxury ETF-a, rekao je u četvrtak za CNBC da ulagači pokušavaju procijeniti gdje je dno revizije ciklusa zarade za luksuzni sektor. Predvidio je da će zarade "vjerojatno postati teže" u prvoj polovici 2024. zbog prošlogodišnjih neobično visokih godišnjih usporedbi.

Arnault, međutim, polaže neke nade u partnerstvo LVMH-a s Olimpijskim igrama u Parizu 2024., za koje je rekao da “pruža novu priliku za jačanje naše globalne vodeće pozicije u luksuznoj robi i promicanje reputacije Francuske za izvrsnost diljem svijeta.

Tagovi: LVMH, Kouis Vuitton, Gucci, Tiffany, Bernard Arnault, Tag Heuer
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE