GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati Mercka lani u padu, u ovoj godini se očekuje rast

Rezultati Mercka lani u padu, u ovoj godini se očekuje rast
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 19:37
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački znanstveni i tehnološki velikan Merck KgaA izvijestio je u četvrtak da je njegova fiskalna 2023. dobit nakon oporezivanja pala za 15,1% na 2,83 milijarde eura (3,08 milijardi dolara) s prošlogodišnjih 3,34 milijarde eura.

Zarada po dionici iznosila je 6,49 eura, što je pad od 15,2% u odnosu na prošlogodišnjih 7,65 eura.

Na prilagođenoj osnovi, zarada po dionici prije je bila 8,49 eura, u usporedbi s prošlogodišnjih 10,05 eura. EBITDA je pala 14,2% u odnosu na prethodnu godinu na 5,88 milijardi eura, EBITDA marža pala je na 28% s prošlogodišnjih 30,8%.

Godišnja neto prodaja pala je za 5,6% na 20,99 milijardi eura s 22,23 milijarde eura prije godinu dana. Neto prodaja Grupe organski je smanjena za 1,6%.

Nadalje, Izvršni odbor i Nadzorni odbor predložit će godišnjoj skupštini 26. travnja dividendu od 2,20 eura po dionici, isto kao i prošle godine.

Gledajući unaprijed za fiskalnu 2024., Merck očekuje povratak organskom rastu s blagim do umjerenim organskim rastom prodaje i EBITDA-e prije, uz zdravstvo kao glavnog pokretača.

Belen Garijo, predsjednik Izvršnog odbora i glavni izvršni direktor Mercka, rekao je: "Sada smo u potpunosti usredotočeni na postupni povratak rastu tijekom fiskalne 2024., dok definiramo našu stratešku mapu puta kako bismo osigurali dugoročni profitabilan i održiv rast za Merck."

Fotografija: Arne Dedert/dpa

Tagovi: merck, lijekovi
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE