GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair izgubio u sporu oko državne potpore Croatia Airlinesu

Ryanair izgubio u sporu oko državne potpore Croatia Airlinesu
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski opći sud odbacio je tužbu Ryanaira protiv odluke Europske komisije iz 2020. da odobri 11,7 milijuna eura državne potpore Croatia Airlinesu za kompenzaciju gubitaka nastalih kao posljedica izbijanja koronavirusa i ograničenja putovanja koje su uvele Hrvatska i druge zemlje kako bi se ograničilo širenje virusa u razdoblju između 19. ožujka 2020. i 30. lipnja 2020.

Niskobudžetni avionski prijevoznik tvrdio je da su regulatori EU-a trebali otvoriti istragu prije nego što su odobrili državnu potporu. U presudi objavljenoj u srijedu, suci Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu odbacili su slučaj u cijelosti, izvještava Ex-Yu Avaiation.

Ryanair je iznio četiri argumenta protiv državne potpore, uključujući i to da je njome narušeno tržište. Ryanair je tvrdio da je u trenutku dodjele potpore bio četvrti najveći zračni prijevoznik u Hrvatskoj sa 7 posto tržišnog udjela, dok je Croatia Airlines imao 29 posto udjela. Također je tvrdio da je bio jedini pravi izazivač tržišne pozicije Croatia Airlinesa.

U presudi se navodi:

- Dokumenti pred Sudom ne podupiru tvrdnju podnositelja zahtjeva da je on glavni konkurent korisnika predmetne potpore. Konkretno, iz spisa je vidljivo da je podnositelj bio na četvrtom mjestu na hrvatskom tržištu po tržišnim udjelima u 2019. Nadalje, razvidno je da korisnik predmetne potpore opslužuje 38 destinacija u 24 europske države. Iz dokumentacije pred Sudom vidljivo je da je podnositelj zahtjeva bio konkurencija tom korisniku samo na dvije rute, to jest između Pule i Frankfurta i između Zadra i Frankfurta. Stoga se čini da je konkurencija između ta dva zračna prijevoznika ograničena.

Presuda je otkrila da je uz 11,7 milijuna eura koje je Croatia Airlines primila za razdoblje od marta do juna 2020., također dobila dodatnih 79,7 milijuna eura pomoći povezane s pandemijom te iste godine, no sud je istaknuo da je Ryanair ne osporavajući taj iznos, fokusirajući se umjesto toga na 11,7 milijuna eura. Sud je također odbacio argument hrvatske države koja je pokušala dokazati da Ryanair nije direktni konkurent Croatia Airlinesa. - U ovom predmetu, iz spisa pred Sudom je vidljivo da je podnositelj aktivan na hrvatskom tržištu zračnog prometa i da je konkurent korisniku predmetne potpore, rekao je Sud.

Sve strane u slučaju, uključujući Ryanair, Europsku komisiju i hrvatsku Vladu priznale su da se Croatia Airlines već godinama suočava sa značajnim finansijskim problemima.

Tagovi: Ryanair, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE