GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Pandemija koronavirusa je imala negativan utjecaj na poslovanje i finansije brojnih kompanija, a među najpogođenijim granama je zrakoplovstvo, odnosno turizam. Sarajevski aerodrom je tokom prvih pet mjeseci poslovanja izgubio čak pet miliona KM, a od Vlade FBiH dobijaju 700.000 KM za oporavak.

Uslijed dešavanja koja je prouzrokovala pandemija koronavirusa Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija i pad broja putnika, što bi prema trenutnim procjenama za posljedicu moglo imati pad prometa putnika za otprilike 55 posto i pad prihoda od poslovanja za 54 posto u odnosu na plan za 2020. godinu.

"Finansijski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo samo za prvih pet mjeseci su veći od 5 miliona KM", rečeno je iz direkcije sarajevskog aerodroma.

Oni su zbog takve negativne računice od Vlade Federacije BiH zatražili pomoć. Kazali su kako se sami ne mogu izboriti s gubicima koje je prouzrokovala pandemija te da će im biti potrebne najmanje dvije godine da se vrate u obim poslovanja kao prije pandemije koronavirusa.

Od Vlade FBiH su dobili 700.000 KM, što i nije od velike koristi kada se uzme u obzir da su već u gubitku više od pet miliona KM, no taj će novac svakako usmjeriti na pokriće gubitaka u poslovanju, kao i za poticajne mjere aviokompanijama i za radove koji su u toku na dogradnji Terminala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je bio zatvoren za komercijalni promet od 30. marta do 1. juna i u tom periodu je drastično pao broj aviooperacija. Broj putnika u aprilu i maju ove godine je iznosio 259 i 198 i to su uglavnom bile repatrijacije građana koji su se našli van države u vrijeme pandemije. Poređenja radi, prošle godine u aprilu je kroz sarajevski aerodrom prošlo 89.843 putnika, a u maju 79.808 putnika.

U ljetnim mjesecima Međunarodni aerodrom Sarajevo ima od 100.000 do 200.000 putnika, no zbog malog broja letova, ograničenja raznih država i zabrana prelaska aviosaobraćaj nije uspostavljen ni blizu punog kapaciteta, a broj putnika mjesečno ne prelazi tri cifre. U junu, mjesecu kada je Aerodrom ponovo počeo raditi je bilo svega 343 putnika, dok je prošle godine u istom mjesecu bilo 119.205 putnika.

Zbog ovako znatno smanjenog obima prometa je i broj angažovanih radnika morao biti smanjen, odnosno usklađen s trenutnim potrebama. No, u Aerodromu nije bilo otpuštanja radnika, ali su im plate smanjene za 30 posto.

Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, Sarajevski aerodrom primjenjuje uštede, prije svega na racionalizaciji troškova nabavki i investicijama, ali i uštede na svim ostalim troškovima, rekli su iz MAS-a.

Tagovi: Aerodrom Sarajevo, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Boeing odgodio pokusni let bez posade na ISS
ODGODA
Boeing odgodio pokusni let bez posade na ISS
WASHINGTON - Boeing je u utorak priopćio da odgađa pokusni let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog problema u pogonskom sustavu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.
DHL Express počeo s elektrifikacijom flote
POTEZI
DHL Express počeo s elektrifikacijom flote
BONN - Alice je vodeći svjetski potpuno električni zrakoplov koji teretnim i putničkim zračnim prijevoznicima omogućuje upravljanje flotama s nultom emisijom.
Bolt prikupio 600 milijuna eura investicija
KAPITAL
Bolt prikupio 600 milijuna eura investicija
ZAGREB - Bolt, prva europska superaplikacija, zatvorila je krug financiranja vrijedan 600 milijuna eura, čime je njezina ukupna vrijednost premašila četiri milijarde eura. Sredstva su prikupljena od novih ulagača, među kojima su Sequoia, Tekne i Ghisallo, te od postojećih poput G Squareda, D1 Capitala i Naye.
Sinopharm pao na testu u Budimpešti
ANTITIJELA
Sinopharm pao na testu u Budimpešti
BUDIMPEŠTA - Kinesko cjepivo Sinopharm nije uspjelo proizvesti dovoljno antitijela kod četvrtine starijih osoba koje su dobrovoljno testirane u Budimpešti, pokazalo je istraživanje tamošnje gradske uprave koju vodi Orbanova oporba.
Sanofi preuzima Translate Bio, pročitajte zašto
AKVIZICIJE
Sanofi preuzima Translate Bio, pročitajte zašto
PARIZ - Francuska farmaceutska kompanija Sanofi dogovorila je kupnju američke biotehnološke kompanije Translate Bio za 3,2 milijarde dolara, u želji da iskoristi potencijal mRNA tehnologije, priopćeno je u utorak iz Sanofija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE