GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Pandemija koronavirusa je imala negativan utjecaj na poslovanje i finansije brojnih kompanija, a među najpogođenijim granama je zrakoplovstvo, odnosno turizam. Sarajevski aerodrom je tokom prvih pet mjeseci poslovanja izgubio čak pet miliona KM, a od Vlade FBiH dobijaju 700.000 KM za oporavak.

Uslijed dešavanja koja je prouzrokovala pandemija koronavirusa Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija i pad broja putnika, što bi prema trenutnim procjenama za posljedicu moglo imati pad prometa putnika za otprilike 55 posto i pad prihoda od poslovanja za 54 posto u odnosu na plan za 2020. godinu.

"Finansijski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo samo za prvih pet mjeseci su veći od 5 miliona KM", rečeno je iz direkcije sarajevskog aerodroma.

Oni su zbog takve negativne računice od Vlade Federacije BiH zatražili pomoć. Kazali su kako se sami ne mogu izboriti s gubicima koje je prouzrokovala pandemija te da će im biti potrebne najmanje dvije godine da se vrate u obim poslovanja kao prije pandemije koronavirusa.

Od Vlade FBiH su dobili 700.000 KM, što i nije od velike koristi kada se uzme u obzir da su već u gubitku više od pet miliona KM, no taj će novac svakako usmjeriti na pokriće gubitaka u poslovanju, kao i za poticajne mjere aviokompanijama i za radove koji su u toku na dogradnji Terminala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je bio zatvoren za komercijalni promet od 30. marta do 1. juna i u tom periodu je drastično pao broj aviooperacija. Broj putnika u aprilu i maju ove godine je iznosio 259 i 198 i to su uglavnom bile repatrijacije građana koji su se našli van države u vrijeme pandemije. Poređenja radi, prošle godine u aprilu je kroz sarajevski aerodrom prošlo 89.843 putnika, a u maju 79.808 putnika.

U ljetnim mjesecima Međunarodni aerodrom Sarajevo ima od 100.000 do 200.000 putnika, no zbog malog broja letova, ograničenja raznih država i zabrana prelaska aviosaobraćaj nije uspostavljen ni blizu punog kapaciteta, a broj putnika mjesečno ne prelazi tri cifre. U junu, mjesecu kada je Aerodrom ponovo počeo raditi je bilo svega 343 putnika, dok je prošle godine u istom mjesecu bilo 119.205 putnika.

Zbog ovako znatno smanjenog obima prometa je i broj angažovanih radnika morao biti smanjen, odnosno usklađen s trenutnim potrebama. No, u Aerodromu nije bilo otpuštanja radnika, ali su im plate smanjene za 30 posto.

Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, Sarajevski aerodrom primjenjuje uštede, prije svega na racionalizaciji troškova nabavki i investicijama, ali i uštede na svim ostalim troškovima, rekli su iz MAS-a.

Tagovi: Aerodrom Sarajevo, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
SLABOSTI
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
ZAGREB - Od oko 18 sati otežan je pristup internetu za dio korisnika A1 usluga. Obavijest i ispriku istaknuli su na svojiom facebook stranicama.
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
GUBITAK
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
ZAGREB - Optima Telekom (OT) grupa u prvih devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 3,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 5 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom
GUBITAK
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom

DETROIT - Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je u srijedu da je i treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog pandemije koronavirusa i prizemljenja zrakoplova tipa 737 MAX, najavivši ukidanje dodatnih 30 tisuća radnih mjesta.

Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak
OPORAVAK
Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak

AMSTERDAM - Heineken je izvijestio u srijedu da mu je prodaja u trećem tromjesečju pala manje nego što su očekivali zahvaljujući boljim rezultatima u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA
LOŠA GODINA
Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA

PULA - Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE