GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade

Sarajevski aerodrom u gubicima, radnicima smanjene zarade
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Pandemija koronavirusa je imala negativan utjecaj na poslovanje i finansije brojnih kompanija, a među najpogođenijim granama je zrakoplovstvo, odnosno turizam. Sarajevski aerodrom je tokom prvih pet mjeseci poslovanja izgubio čak pet miliona KM, a od Vlade FBiH dobijaju 700.000 KM za oporavak.

Uslijed dešavanja koja je prouzrokovala pandemija koronavirusa Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija i pad broja putnika, što bi prema trenutnim procjenama za posljedicu moglo imati pad prometa putnika za otprilike 55 posto i pad prihoda od poslovanja za 54 posto u odnosu na plan za 2020. godinu.

"Finansijski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo samo za prvih pet mjeseci su veći od 5 miliona KM", rečeno je iz direkcije sarajevskog aerodroma.

Oni su zbog takve negativne računice od Vlade Federacije BiH zatražili pomoć. Kazali su kako se sami ne mogu izboriti s gubicima koje je prouzrokovala pandemija te da će im biti potrebne najmanje dvije godine da se vrate u obim poslovanja kao prije pandemije koronavirusa.

Od Vlade FBiH su dobili 700.000 KM, što i nije od velike koristi kada se uzme u obzir da su već u gubitku više od pet miliona KM, no taj će novac svakako usmjeriti na pokriće gubitaka u poslovanju, kao i za poticajne mjere aviokompanijama i za radove koji su u toku na dogradnji Terminala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je bio zatvoren za komercijalni promet od 30. marta do 1. juna i u tom periodu je drastično pao broj aviooperacija. Broj putnika u aprilu i maju ove godine je iznosio 259 i 198 i to su uglavnom bile repatrijacije građana koji su se našli van države u vrijeme pandemije. Poređenja radi, prošle godine u aprilu je kroz sarajevski aerodrom prošlo 89.843 putnika, a u maju 79.808 putnika.

U ljetnim mjesecima Međunarodni aerodrom Sarajevo ima od 100.000 do 200.000 putnika, no zbog malog broja letova, ograničenja raznih država i zabrana prelaska aviosaobraćaj nije uspostavljen ni blizu punog kapaciteta, a broj putnika mjesečno ne prelazi tri cifre. U junu, mjesecu kada je Aerodrom ponovo počeo raditi je bilo svega 343 putnika, dok je prošle godine u istom mjesecu bilo 119.205 putnika.

Zbog ovako znatno smanjenog obima prometa je i broj angažovanih radnika morao biti smanjen, odnosno usklađen s trenutnim potrebama. No, u Aerodromu nije bilo otpuštanja radnika, ali su im plate smanjene za 30 posto.

Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, Sarajevski aerodrom primjenjuje uštede, prije svega na racionalizaciji troškova nabavki i investicijama, ali i uštede na svim ostalim troškovima, rekli su iz MAS-a.

Tagovi: Aerodrom Sarajevo, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE