GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom

Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 20:46
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.

"Strane kompanije su reagovale na nove okolnosti na tržištu. Air Serbia je 200 odsto povećala broj letova, Turkish 100 odsto, Austrian višekratno, kao i LOT, Ryanair i Wizz Air, a letove su pokrenuli Chair za Cirih i SAS za Kopenhagen. Teško da će im moći konkurisati nova kompanija”, kaže Šćuric.

Konstatuje da će nova crnogorska avio-kompanija teško konkurisati Air Serbia koja će u junu imati 18 sedmičnih letova na liniji Beograd-Podgorica (svaki dan tri, osim utorka, srijede i četvrtka kada leti dva dnevna leta), te “nevjerovatna” 24 sedmična leta za Tivat (svaki dan tri, po četiri petkom, subotom i nedjeljom).

“U top sezoni Air Serbia će letjeti 33 leta sedmično za Tivat (pet dnevno većinu sedmica) i 21 sedmični let za Podgoricu. Gdje tu ima mjesta za novu neetabliranu kompanijicu”, pita Šćuric.

Podsjetio je da je najavljeno da će Air Montenegro prve letove imati iz Podgorice prema Beogradu, Frankfurtu i Ljubljani.

“Logično. Ljubljana i Frankfurt nemaju konkurencije (osim jednog leta sedmično za Frankfurt iz Tivta), no na Beogradu će se kompanije ozbiljno pomučiti”, kazao je Šćuric, koji smatra da će dva aviona kompanije “gutati” enorman novac poreskih obveznika.

“Gutaće ga i sa pet-šest aviona koliko kompanija planira, ali sa dva će gutati astronomske iznose. No, pritom je jasno, na sve ostale linije (osim Pariza, Dizeldorfa, Amsterdama i Rima) kompanija će morati konkurisati i pritom će imati ekstremno težak posao. Bitno teži nego da je ostavljen Montenegro erlajnz do pokretanja nove kompanija, jer bi isto rezultiralo sa bitno manje letova konkurencije, te vrlo vjerojatno nastavak code-share ugovora”, rekao je Šćuric.

On je naveo i da će Austrian Airlines sredinom juna letjeti osam sedmičnih letova prema Podgorici, što je na nivou 2019. Turkish Airlines ima deset sedmičnih letova od sredine juna, dok je u decembru imao tek sedmičnih letova, pola manje.

“Ta je kompanija naparvila ogromnu ekspanziju upravo po prekidu operacija Montenegro Airlinesa, te je u januaru i februaru saobraćala svakodnevno, iako su svi ostali u regiji rezali broj frekvencija. Svi oni su privukli ogroman broj putnika i tu je ostalo jako malo Air Montenegru”, naglasio je Šćuric, koji ponavljda da zbog ishitrene odluke Crna Gora nema nacionalnog prevoznika već skoro šest mjeseci.

“Osnivanje nove kompanije i nije loša ideja, država će tako uštedjeti 20 do 30 miliona eura, jer će ipak dio dugova stare kompanije uspjeti izbrisati u stečajnom postupku. Dio poreskih dugova koje je kompanija imala prema državi će jednostavno izbrisati, no to je mogla napraviti i u slučaju restrukturiranja stare kompanija, tu nije uštedjela ništa”, kazao je Šćuric i upozorio da će dobar dio od 100 miliona eura dugova Montenegro Airlinesa država prije ili kasnije morati platiti, ako ne prije onda nakon sudskih sporova.

“Nije realno da npr. SMATSA kaže “prebojali ste avione u bijelo, malo ste promijenili ime i sada ste nova kompanija, zaboravit ćemo stare dugove”. Ali, na ovaj način Air Montenegro je izgubio užasno puno, daleko više od tih “ušteđenih 20-30 miliona””,saopštio je Šćuric i ponovio da je kompanija izgubila slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, ugovore sa radnicima, lizinge aviona i niz drugih prava.

“Da bi sve to povratila trebaće par godina i kamara para. Viša cijena aviona samo je dokaz što će se dešavati u budućnosti”, rekao je Šćuric, koji smatra da je Crna Gora trebala da održava u životu staru kompaniju sa minimalnim brojem frekvencija do pokretanja nove, na koju bi prebacila sva prava.

Šćuric je, komentarišući najavu da će ToMontenegro, prve letove za Beograd obaviti 1. juna, izrazio čuđenje što kompanija 15-ak dana prije letova još nije počela sa prodajom karata.

“Prečudno, a isto će rezultirati daljim gubicima kompanije jer su putnici već kupili karte na konkurentskim kompanijama. U normalnim okolnostima kompanije u prodaju stavljaju svoje letove šest mjeseci prije prvih letova”, istakao je Šćuric.

Šćuric je naveo da je Air Serbia ove sedmice spustila cijene na letovima iz Srbije prema Crnoj Gori.

“I dok je još prije sedam dana kompanija redovno imala cijene preko 200 eura, a neke i po 249 eura, a najjeftinije cijene su išle preko 170 eura, sada su bitno manje”, kazao je Šćuric.

Za letove između Bograda i Podgorice od 28. do 30. maja (petak-nedjelja) karta je 141 euro, a na letovima između Beograda i Tivta od 18. do 20. maja 121 euro.

“Ove cijene su i dalje 20-ak odsto više nego ranije za Podgoricu, a desetak odsto za Tivat. Radi li se ovdje o pritisku javnosti i medija teško je reći”,kazao je Šćuric.

Dodaje da su cijene još niže od 1. juna, za kada su najavljeni letovi za Beograd Air Montenegra.

Air Serbia je na liniji od Begrada do Podgorice spustila cijene na 106 eura (utorkom i četvrtkom 8. i 10. juna) i 111 eura na liniji ka Tivtu u istim terminima.

“Upravo ovo dokazuje koliko je bitno imati nacionalnog prevoznika”, rekao je Šćuric i dodao da su to prihvatljive cijene i neuporedive sa onima koje je kompanija imala u maju kada je još bila monopolist.

“Flota Air Montenegra u početku neće imati oznaka ili boja, odnosno u početku će imati potpuno bijele avione, budući da je najavljeno da prevoznik žuri da započne s radom početkom juna”, kazao je izvršni direktor kompanije Predrag Todorović.

Istaknuto je da je u toku odabir novog logotipa i korporativnog identiteta te da će poslije toga avioni biti brendirani.

Tagovi: Alen Šćuric, ToMontenegro, Aerodrom Tivat, Air Serbia, Air Montenegro, Turkish Airlines, Austrian Airlines, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
ISTRAGA
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
RIM - Talijanska financijska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila je li digitalna platforma za rezervaciju smještaja Booking.com izbjegavala platiti porezne obaveze, objavili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE