GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 22:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.

Iako prijedlog Uprave predviđa dividendu od 4 eura bruto po dionici, SDH protuprijedlogom povećava iznos dividende na 4,50 eura. Uz to, Karla Pinter nominiranaa je za članicu Nadzornog odbora.

Prema prijedlogu SDH-a, za isplatu dividende iz raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 35 milijuna eura izdvojilo bi se 29,3 milijuna eura, a ostatak bi se prenio u sljedeću godinu, stoji u danas objavljenom protuprijedlogu. Uprava tvrtke, pod paskom Cvetka Sršena, u međuvremenu je predložila da se za isplatu dividende izdvoji 26,02 milijuna eura. Prošle je godine dividenda iznosila 3,50 eura bruto po dionici.

SDH, koji ima 4,25% udjela u Telekomu, a ujedno upravlja i 62,54% udjela države, veću je dividendu opravdao izjavom da je financijsko stanje tvrtke stabilno te da isplata dividende omogućuje nesmetan rad i razvoj tvrtke.

U međuvremenu, udruženje malih dioničara Slovenije želi još veću dividendu. Stoga predlažu da dividenda bude pet eura bruto po dionici.

SSH također predlaže Skupštini da umjesto novog mandata nadzornice Barbare Kürner Chad, kako je predložila Uprava Telekoma Slovenije, za nadzornika imenuje Karlu Pinter, generalnu direktoricu Uprave za unutarnje tržište u Ministarstvu gospodarstva. Četverogodišnji mandat Kürner Chad istekao je 27. travnja, a nova će nadzornica stupiti na dužnost dan nakon imenovanja na skupštini.

Krajem travnja istekao je mandat još jednoj članici Nadzornog odbora Telekoma Slovenije, Barbari Gorjup. Prema prijedlogu uprave tvrtke, naslijedit će je Jurij Toplak.

Nadzorni odbor Telekoma ima devet članova, od kojih su šest predstavnici kapitala. Na glavnoj skupštini u travnju dioničari su za nadzornike imenovali Iztoka Černošu, Aleksandra Igličara, Marka Kerina i Radovana Cerjaka. Djelatnike nadzornog odbora predstavljaju Drago Kijevčanin, Dušan Pišek i Jana Žižek Kuhar.

SDH je također podnio protuprijedlog prijedlogu o ovlaštenju Uprave za stjecanje vlastitih dionica. Iako je Uprava predložila da se Uprava ovlasti za stjecanje vlastitih dionica do 10 posto temeljnog kapitala, prema prijedlogu SDH-a, Uprava ne bi bila ovlaštena za stjecanje vlastitih dionica za više od pet posto temeljnog kapitala. Također, prema prijedlogu SSH-a, valjanost odobrenja smanjuje se s 36 na 12 mjeseci.

Tagovi: Telekom Slovenije, Karla Pinter, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
SKOK
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
PROVIDENCE - Američki proizvođač igračaka Hasbro u ponedjeljak je izvijestio o 54-postotnom skoku kvartalnih prihoda potaknutom rastućom potražnjom za igrom „Dungeons & Dragons“, dok se njegova filmska i televizijska produkcijska jedinica oporavila nakon godinu dana pandemijske blokade.
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
UGOVOR
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
BEČEJ – Globalna kompanija ADM iz prehrambenog sektora i agrobiznisa potpisala je danas kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Sojaprotein iz Bečeja, jednom od najvećih fabrika za preradu non-GMO soje u Evropi.
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
IPSILON
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
LUPOGLAV - Dionica Istarskog ipsilona na dijelu od Cerovlja do Lupoglava odnosno dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka, otvorena je u ponedjeljak.
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
CIGARETE
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
LONDON - Philip Morris mogao bi za deset godina prestati s prodajom cigareta u Velikoj Britaniji.
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
HAC
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
ZAGREB - Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE