GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje

Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 11:57
Autor: SEEbiz
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Naime, ni nakon više mjeseci, još uvijek nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva, s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije u priopćenju su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske.

"Nažalost, vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane", istaknuli su sindikati.

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

"Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja – kakva god odluka bila", poručili su.

Sa zajedničke sjednice, održane u petak, zatražili su od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promj ene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da hitno organizira organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije jer, kako navode, kao predstavnici radnika Petrokemije imaju pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

Sindikalne povjerenike zadužili su da o svemu obavijeste radnike Petrokemije i pripremaju se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije, a Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1 300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

Tagovi: Petrikemija, sindikati Petrokemije, Yildrim, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE