GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajni rezultati Grupe Končar

Sjajni rezultati Grupe Končar
IZVRSNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Nadzorni odbor KONČAR – Elektroindustrije upoznat je s financijskim izvještajima za razdoblje od siječnja do lipnja 2021. godine.

Usprkos postojećoj neizvjesnosti povezanoj s pandemijom koronavirusa, KONČAR je prvo polugodište 2021. godine završio s odličnim rezultatima i svi ključni poslovni pokazatelji pokazuju rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirani poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.626,0 milijuna kuna, što je 18,3 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu bilježi daljnji rast i ostvarena je u iznosu od 983,6 milijuna kuna, što je 86,2 milijuna kuna ili 9,6 posto više od ostvarenja prvog polugodišta prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 61,7 posto. Novougovoreni poslovi iznose 2.178,1 milijun kuna, što je 691,8 milijuna kuna ili 46,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova od siječnja do lipnja 2021. godine (book-to-bill ratio) iznosi 1,37.

Uz prodajne, ostvareni su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 129,7 milijuna kuna i veća je za 46 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDU u prvih šest mjeseci 2020. godine.

EBITDA marža iznosi 8,1 posto (u istom razdoblju prošle godine iznosila je 6,2 posto). Operativna dobit ostvarena je u iznosu od 81,3 milijuna kuna, a ostvareni neto konsolidirani rezultat Grupe iznosi 74,3 milijuna kuna te je u odnosu na isto poslovno razdoblje prošle godine veći za 41,2 milijuna kuna.

Knjiga narudžbi (backlog) na kraju lipnja 2021. godine iznosi 4,8 milijardi kuna, što je 13,8 posto više od stanja na početku godine. Plan prihoda od prodaje u potpunosti je pokriven ugovorenim poslovima, a do kraja godine se očekuje ugovaranje novih poslova za realizaciju u 2022. i narednim godinama. Krajem polugodišta backlog za realizaciju u sljedećim godinama iznosi 3 milijarde kuna.
Na razini cijele Grupe izvršene su procjene poslovanja do kraja godine. Očekuju se prihodi u skladu s planiranima te daljnje pojačano ugovaranje novih poslova. Niska razina zaduženosti, usklađenost izvora sredstava i ulaganja te financijska stabilnost omogućuju daljnji rast i razvoj cijele Grupe i ostvarenje zadanih ciljeva.

Foto: Darko Tomaš, Cropix

Tagovi: Grupa končar, Končar EI, Gordan Kolak, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE