GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz
BRDO KOD KRANJA - Slovenija, Hrvatska i Italija namjeravaju ojačati suradnju na sjevernom Jadranu. Zajedno će se zalagati za ekološku zaštitu voda, a tražit će i mogućnost prometnih veza između sjevernojadranskih luka Kopra, Trsta i Rijeke kako bi se povećao promet s azijskim tržištima i trećim zemljama.

Nakon višemjesečne koordinacije, ministri vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi di Maio usvojili su zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji sve tri države sjevernog Jadrana na Brdu pri Kranju. Zajedničko priopćenje već je dogovoreno na prosinačkom sastanku u Trstu, nakon što su Hrvatska i Italija objavile namjeru da proglase svoje isključive ekonomske zone na Jadranu.

Na sastancima s Hrvatskom i Italijom slovenska je strana naglasila da planirano proglašenje isključivih gospodarskih zona Hrvatske i Italije ni na koji način ne smije prejudicirati slovenska prava prema međunarodnom i europskom pravu. Hrvatska je već proglasila svoju zonu, a Italija još nije dovršila parlamentarnu proceduru.

"Tijekom pripreme deklaracije riješili smo sva otvorena pitanja koja su pokrenuta i čuo sam određenu zabrinutost zbog njih od predstavnika parlamentarnih skupina u Odboru za vanjsku politiku", rekao je Logar, ocijenivši sastanak uspjehom za sve tri diplomacije.

U zajedničkom priopćenju sve su tri zemlje predane ekološkoj zaštiti sjevernog Jadrana, promicanju plave ekonomije, povezanosti i pomorske sigurnosti. Trojica ministara također su razgovarali o mogućoj pojačanoj suradnji u sjevernojadranskim lukama na Brdu. Slovenija, Hrvatska i Italija tražit će mogućnost povezivanja sjevernojadranskih luka, a također će sudjelovati u zajedničkoj promociji sjevernojadranskog plovnog puta kao najboljeg načina prijevoza i uvjeta za pojačanu i ubrzanu bilateralnu trgovinu s trećim tržištima.

Potpisivanje izjave Logar je opisao kao zaključak prve faze suradnje triju zemalja na području sjevernog Jadrana, jer je zajedničkom izjavom postavljen temelj za jačanje međudržavne suradnje u svim područjima ključnim za tri države.

Grlić Radman najavio je da će se sljedeći sastanak triju zemalja održati na razini premijera u Zagrebu. Očekuje se da će se tamo s domaćinom Andrejem Plenkovićem Janez Janša i Mario Draghi sastati najkasnije u lipnju.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Luka Rijeka, Anže Logar, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
Vindija ususret sezoni osnažila vozni park novim distributivnim vozilima
VOZNI PARK
Vindija ususret sezoni osnažila vozni park novim distributivnim vozilima
VARAŽDIN – Vodeća prehrambena kompanija u zemlji, varaždinska Vindija, nedavnom je investicijom obnovila vozni park s ukupno 25 distributivnih vozila renomiranih proizvođača.
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KARIJERE
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KOPRIVNICA - S 1. srpnja Uprava Podravke dobila je petog člana - Ivana Ostojića koji se tako pridružio trenutnoj Upravi koju čine Martina Dalić kao predsjednica te Davor Doko, Ljiljana Šapina i Milan Tadić kao članovi Uprave.
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
PAD
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
MOSKVA - Dionice japanskih kompanija Mitsui i Mitsubishi, koje su dioničari projekta ukapljenog prirodnog plina (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio Japanu da neće imati rusku naftu i plin.
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
LIKVIDACIJA
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
ZAGREB - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’.
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE