GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Agrokor: Slavi li Todorić prerano?

Slučaj Agrokor: Slavi li Todorić prerano?
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 09:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Odluka ICSID-a u Washingtonu da se proglasi nadležnim za postupak koji je protiv RH pokrenuo Ivica Todorić preko svojih nizozemskih tvrtki kako bi dokazao da mu je država otela Agrokor, ne znači ništa u odnosu na meritum predmeta, osim da će se o njemu raspravljati, piše Jutarnji list.

Ipak, prilično je neobično što je prigovor o nenadležnosti kakav je Hrvatska uputila odbijen, pogotovo jer se u istovjetnim slučajevima prihvaćao.

Državno odvjetništvo, doznaje Jutarnji list, analizira odluku Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) kako bi vidjeli zašto je prigovor odbijen.

Hrvatska je podnijela jedan prigovor nenadležnosti, a na to se odlučila nakon uspjeha u predmetu RBA. U tom postupku, koji su RBA i RBI pokretali protiv Hrvatske, sud je prihvatio zahtjev Hrvatske da arbitražu proglasi nedopuštenom jer je riječ o arbitražnom postupku koji proizlazi iz arbitražnog sporazuma sadržanog u međunarodnom bilateralnom sporazumu zaključenom između zemalja članica EU vezano za promociju i zaštitu ulagatelja iz EU.

Todorić uvjeren u pobjedu na arbitraži; očekuje milijarde eura i najavljuje osnivanje političke stranke za mjesec dana

Riječ je o tome da je Europski sud još 2018. godine u predmetu Achmea zaključio da su odredbe tog sporazuma, koji je bio temelj za arbitraže u investicijskim sporovima, protivne Europskom pravu.

"Budući da je Hrvatska bila uspješna u predmetu RBA, a imajući u vidu da su u međuvremenu svi ti međunarodni bilateralni sporazumi raskinuti, kao i činjenicu da se na strani Hrvatske u ovom postupku umiješala i Europska komisija i Kraljevina Nizozemska podržavši naše tumačenje prava i konkretnog pravnog pitanja, DORH je zaključio da taj prigovor treba zasebno istaknuti i pokušati predmet riješiti u toj fazi kako bi se izbjegli daljnji troškovi postupka", rekao je sugovornik iz DORH-a upućen u slučaj.

O temi je za Jutarnji list govorio i odvjetnik Toni Nogolica, koji ima bogato iskustvo u arbitražama. Prema njegovu mišljenju, Todoriću je prerano za slavlje, posebno ako se uzme stav Europske komisije iz kojega proizlazi da bi odluka ICSDI-a, čak kada bi i bila u Todorićevu korist, teško bila izvršiva, što znači kako nije vjerojatno da bi se naplatio od države.

Tagovi: agrokor, todorić, fortenova, arbitraža
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE