GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Agrokor: Slavi li Todorić prerano?

Slučaj Agrokor: Slavi li Todorić prerano?
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 09:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Odluka ICSID-a u Washingtonu da se proglasi nadležnim za postupak koji je protiv RH pokrenuo Ivica Todorić preko svojih nizozemskih tvrtki kako bi dokazao da mu je država otela Agrokor, ne znači ništa u odnosu na meritum predmeta, osim da će se o njemu raspravljati, piše Jutarnji list.

Ipak, prilično je neobično što je prigovor o nenadležnosti kakav je Hrvatska uputila odbijen, pogotovo jer se u istovjetnim slučajevima prihvaćao.

Državno odvjetništvo, doznaje Jutarnji list, analizira odluku Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) kako bi vidjeli zašto je prigovor odbijen.

Hrvatska je podnijela jedan prigovor nenadležnosti, a na to se odlučila nakon uspjeha u predmetu RBA. U tom postupku, koji su RBA i RBI pokretali protiv Hrvatske, sud je prihvatio zahtjev Hrvatske da arbitražu proglasi nedopuštenom jer je riječ o arbitražnom postupku koji proizlazi iz arbitražnog sporazuma sadržanog u međunarodnom bilateralnom sporazumu zaključenom između zemalja članica EU vezano za promociju i zaštitu ulagatelja iz EU.

Todorić uvjeren u pobjedu na arbitraži; očekuje milijarde eura i najavljuje osnivanje političke stranke za mjesec dana

Riječ je o tome da je Europski sud još 2018. godine u predmetu Achmea zaključio da su odredbe tog sporazuma, koji je bio temelj za arbitraže u investicijskim sporovima, protivne Europskom pravu.

"Budući da je Hrvatska bila uspješna u predmetu RBA, a imajući u vidu da su u međuvremenu svi ti međunarodni bilateralni sporazumi raskinuti, kao i činjenicu da se na strani Hrvatske u ovom postupku umiješala i Europska komisija i Kraljevina Nizozemska podržavši naše tumačenje prava i konkretnog pravnog pitanja, DORH je zaključio da taj prigovor treba zasebno istaknuti i pokušati predmet riješiti u toj fazi kako bi se izbjegli daljnji troškovi postupka", rekao je sugovornik iz DORH-a upućen u slučaj.

O temi je za Jutarnji list govorio i odvjetnik Toni Nogolica, koji ima bogato iskustvo u arbitražama. Prema njegovu mišljenju, Todoriću je prerano za slavlje, posebno ako se uzme stav Europske komisije iz kojega proizlazi da bi odluka ICSDI-a, čak kada bi i bila u Todorićevu korist, teško bila izvršiva, što znači kako nije vjerojatno da bi se naplatio od države.

Tagovi: agrokor, todorić, fortenova, arbitraža
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE