GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidni rezultati Nestlea u pola godine

Solidni rezultati Nestlea u pola godine
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 12:45
Autor: SEEbiz
VEVEY - Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je polugodišnje financijske rezultate za 2023. godinu.

“U potrošačkom okruženju koje se brzo razvija svoje strateške prioritete slijedili smo disciplinirano i usredotočeno. Prognozu za organski rast prodaje za 2023. poboljšali smo na temelju visokih poslovnih rezultata ostvarenih u prvoj polovici godine. Potrošnja kod kuće nakon bolesti COVID-19 sada se normalizirala te je usporavanje rasta nekih od naših kategorija prestalo. Out-of-home kanali i dalje bilježe snažan trend rasta. Sigurni smo da ćemo u preostalom dijelu godine ostvariti pozitivnu kombinaciju volumena i kombinacije proizvoda, poboljšanje bruto marže i značajno povećanje marketinških ulaganja. U kombinaciji s kontinuiranim upravljanjem i optimizacijom portfelja, kao i kontinuiranom provedbom inicijativa održivosti, u dobrom smo položaju za rast i stvaranje vrijednosti za svoje dionike”, kaže Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.

Nestlé Hrvatska

“Ponosan sam na predanost i trud kompanije u Hrvatskoj koji su doveli do konkretnog uspjeha i jače prisutnosti na tržištu. U proteklom razdoblju ostvarili smo dobre poslovne rezultate te organski rast od 9,1 %, a dvoznamenkasti rast ostvaren je u trima kategorijama – prehrana, hrana za kućne ljubimce i žitnih pahuljica za doručak. Iza vrlo dobrih poslovnih rezultata stoji naš tim te zajednički trud i strateške inicijative, pri čemu je NutriPlate putem inicijative Inkubator Motivator u proteklih šest mjeseci imao vodeću ulogu u ostvarivanju ambicija kompanije Nestlé u Hrvatskoj. Gledajući u budućnost, siguran sam da ćemo uz zajedničku viziju i suradnju nastaviti postizati još bolje rezultate te osigurati da poslovanje ostane otporno na tržištu koje se stalno razvija”, istaknuo je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Organski rast iznosio je 8,7 % te je bio raširen u većini geografskih područja i kategorija. Povećanje cijena iznosilo je 9,5 %, što odražava utjecaj inflacije troškova u posljednje dvije godine. RIG je iznosio –0,8 %, i to uz negativan utjecaj mjera povezanih s optimizacijom portfelja (od približno 60 baznih bodova). Preostala ograničenja kapaciteta ograničila su i RIG. Općenito, elastičnost potražnje bila je ograničena u smislu cjenovnih mjera. Po kategorijama proizvoda Purina PetCare najviše je pridonijela organskom rastu, uz snažan rast i mokre i suhe ponude. Purina ONE, Purina Pro Plan i Friskies bilježe dvoznamenkasti rast. Kava je zabilježila visok jednoznamenkasti rast, kao i pozitivni rast prodaje svih brendova i stalan oporavak out-of-home kanala.

Organski rast iznosio je 8,9 % (uz cijene od 11,3 %). RIG je iznosio –2,4 % s obzirom na visoku bazu za usporedbu u posljednje dvije godine i mjere povezane s optimizacijom portfelja. Rast u europskom području bio je poduprt cijenama, snažnim razvojem prodaje za e-trgovinu i stalnim rastom za out-of-home kanale. Područje je zabilježilo povećanje tržišnog udjela u pogledu hrane za kućne ljubimce, konditorskih proizvoda i prehrane za dojenčad.

Ažurirana prognoza za cijelu 2023.: usmjeravanje organskog rasta prodaje povećavamo na raspon od 7 % do 8 %. Očekuje se da će osnovna marža operativne dobiti od trgovanja iznositi između 17,0 % i 17,5 %. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.

Tagovi: Nestle, Laurentiu-Florin Dimitriu
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE