GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Span devet mjeseci zaključio rastom prihoda od 22 posto

Span devet mjeseci zaključio rastom prihoda od 22 posto
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 16:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za devet mjeseci 2023. godine.

Unatoč zahtjevnom globalnom gospodarskom okruženju i opreznijim ulaganjima korisnika, Grupa bilježi rast prihoda za 22 posto. Istovremeno, zabilježen je i porast troškova u odnosu na isti period prošle godine, na što su utjecala snažna ulaganja u zapošljavanje tijekom 2022., kada su u Spanu strateški procijenili da će ta investicija dugoročno doprinijeti rastu profitabilnosti. Na rast troškova u trećem kvartalu utjecao je i stečaj slovenske tvrtke Studio Moderna, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti potraživanja.

Poslovni prihodi Span Grupe u devet mjeseci 2023. iznosili su 105,1 milijun eura, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki smanjena je za šest posto i iznosi 6,9 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 23 posto i iznosi 5,5 milijuna eura. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 2,6 milijuna eura, što je 50 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 67 posto. Najznačajniji rast u devet mjeseci bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda, od 30 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 24 posto. Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security u promatranom periodu manji su za 14 posto u odnosu na devet mjeseci 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman rast projekata na stranim tržištima. S druge strane, korisnici su nastavili pojačano koristiti usluge održavanja, čime je segment Upravljanje servisima i tehnička podrška rastao 19 posto u odnosu na isti period prošle godine.

„Nestabilna gospodarska situacija kod naših je najvećih korisnika utjecala na realizaciju velikih IT projekata, kojima su ove godine pristupili opreznije i sa zadrškom. Siguran sam da će se investicijski ciklus u zapošljavanju – koji smo pokrenuli promišljeno i planski u vrijeme kad su mnoge IT tvrtke pribjegle 'štednji' – usprkos kratkoročnom padu profitabilnosti, na duge staze pokazati kao ispravna odluka. Tome u prilog idu i najave naših korisnika s kojima dogovaramo nove strateške projekte u 2024. godini“, naglasio je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Od većih poslovnih događaja valja izdvojiti da je Span Grupa postala nositelj svih šest Microsoft Solutions Partner statusa, a posljednji se odnosi na područje Business Applications s fokusom na isporuku rješenja kroz Dynamics 365 i Power platforme. Osnivanjem društva s ograničenom odgovornošću u Gruziji, Span je dodatno potvrdio strateški fokus na tržišta Istočne Europe i Centralne Azije. Spanova dionica uvrštena je u MSCI Frontier Market Small Cap Index, što joj omogućuje dodatnu vidljivost i snažniji fokus globalnih investitora.

Skraćeni prikaz financijskih rezultata Spana za devet mjeseci 2023. pogledajte i u videoformatu.

Tagovi: Span, Nikola Dujmović
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE