GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srorbeck: Allianz je informirao njemačku vladu o pritiscima iz Zagreba

Srorbeck: Allianz je informirao njemačku vladu o pritiscima iz Zagreba
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 21:42
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Financial Times (FT) objavio je da je hrvatska vlada vršila pritisak na njemački Allianz da preuzme ruski udio u Fortenovi. O tome smo razgovarali s novinarom FT-a Olafom Storbeckom.

DW: Gospodine Storbeck, Financial Times je vodeći svjetski poslovni list. Zbog čega FT zanima što se događa u jednoj maloj zemlji kao što je Hrvatska?

Storbeck: Hrvatska je članica eurozone, a Fortenova je najveći maloprodajni lanac na cijelom Balkanu i jedna od najvećih firmi u regiji. Napravi godišnji promet od pet milijardi eura, zapošljava oko 45.000 radnika. To je dakle jedno ekstremno važno poduzeće. A osim toga nas naravno jako zanima i odnos prema sankcioniranim ruskim poslovnim subjektima u Europskoj uniji.

Koliko dugo ste u FT-u radili na ovom istraživanju?

Na priči oko Fortenove smo radili s nekoliko kolega na nekoliko različitih lokacija u više zemalja. Istraživali smo nekoliko tjedana i objavili smo do sada nekoliko članaka. Ja sam bio zadužen za trag koji vodi prema Allianzu u Njemačkoj. Taj aspekt je zapravo bio nusproizvod istraživanja cijelog kompleksa vezanog uz Fortenovu i Sberbanku. I tijekom istraživanja svih tih transakcija smo naletjeli na aspekt vezan uz Allianz.

FT u tom kontekstu tvrdi da je hrvatska vlada vršila pritisak na njemačkog osiguravatelja Allianz nakon što se hrvatski mirovinski fond u njihovom vlasništvu (AZ) povukao iz 500 milijuna eura vrijedne transakcije preuzimanja 42,5% udjela ruskog Sberbanka u Fortenova grupi?

Ne samo da je bilo pritiska od strane hrvatske vlade ili od strane hrvatskog regulatora (HANFA, nap. red.), Allianz je osim toga njemačku saveznu vladu u Berlinu informirao o tom pritisku. To je po meni vrlo važan aspekt. Mi raspolažemo dokazima koji potvrđuju da je pritiska bilo. A imamo i dokaze o tome da je njemačka vlada o tome bila informirana.

https://www.dw.com/hr/hrvatska-vlada-htjela-prisiliti-allianz-na-kr%C5%A1enje-sankcija-eu-a/a-65937387

Tagovi: Allianz, Financial Times, Fortenova, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE