GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaku treću bocu Donata napunit će sunce

Svaku treću bocu Donata napunit će sunce
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 115. obljetnicu otkrića mineralne vode, koja je po obližnjoj Donačkoj planini nazvana Donat, danas je na krovu punionice u Rogaškoj Slatini otvorena solarna elektrana koja će, kada bude u punom pogonu, biti dovoljna za 31 posto potreba. Kako je rekao potpredsjednik Atlantic Grupe Enzo Smrekar, svu energiju već koriste iz zelenih izvora.

Solarna elektrana na vrhu punionice Slatina vrijedna je 900.000 eura, a proizvodit će jedan gigavat električne energije godišnje, što je usporedivo s opskrbom 350 kućanstava ili manjeg naselja. Solarna energija koristit će se i za punjenje električnih automobila, za što su namjenjene dvije punionice. Sada se nadaju sunčanom vremenu, a snagom elektrane bit će 31 posto samodostatne, rekao je Smrekar:

- Mogli bismo reći da će svaka treća boca Donata biti napunjena sunčevom energijom. No treba naglasiti da je i sva ostala energija tzv. zelena energija. Imamo ugovorni dogovor da sve dolazi iz zelenih izvora. Ovo je jedna od naših obvaeza koje smo preuzeli kao dio našeg održivog poslovanja, izvještava Delo..

Iako boce na prvi pogled nisu najodrživiji izbor, Smrekar kaže da boce puno više opterećuju okoliš, jer su znatno teže, što povećava troškove transporta i emisije, a moraju i preraditi sve boce, što troši puno vode. Boce su izrađene od 100% reciklirane plastike, što je potaknulo i lokalne sakupljače otpada koji sada uglavnom zbog Donata odlažu zelenu plastiku, objasnio je Smrekar.

Atlantic Grupa u Rogaškoj Slatini zapošljava 73 osobe koje rade u tri smjene pet dana u sedmici. Godišnje natoče oko 50 miliona litara pića, ove godine planiraju 60 miliona litara. Osim Donata, pune i Cocktu koja ove godine slavi 70. obljetnicu, a sada i Cedevitu. Donat se puni najviše, oko 30 miliona litara godišnje. Toliko iznosi godišnji prirodni prirast ove jedinstvene mineralne vode, objasnila je izvršna direktorica poslovnog područja Donat Darja Teržan: - Tako osiguravamo da će u njoj uživati i sljedeće generacije.
Zbog ograničenog kapacitetra vode, kompanija je smanjila broj tržišta. Prije su bili prisutni na 27 tržišta, sada su na deset, objasnila je Teržanova: - Donata jednostavno nema dovoljno za sve. Budući da ga ima ograničeno, ponašamo se održivo prema resursu kojim raspolažemo, dodala je.

Među njihovim tržištima više nema Francuske, Engleske i Španije, a fokusirali su se na tržišta na kojima je važna tema zdravlja probavnog sistema, kao što su tržišta skandinavskih zemalja, Austrija i Italija. Oni također ostaju prisutni u Rusiji i Ukrajini, ali tamo samo održavaju tržišta.

Tagovi: Donat, Donat mg, Atlantic grupa, solari, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE