GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talum: Zbog obustave proizvodnje aluminija bez posla 120 ljudi

Talum: Zbog obustave proizvodnje aluminija bez posla 120 ljudi
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Kidričevski Talumu pripremio je početkom travnja program zbrinjavanja viška radnika, koji uključuje 189 zaposlenika, zbog najavljenog gašenja proizvodnje aluminija. Kako je danas priopćeno iz kompanije, novi ugovor o radu unutar koncerna bit će ponuđen za 69 zaposlenika, dok će njih 120 dobiti otkaz iz poslovnih razloga.

Kako dodaju iz tvrtke, s programom su upoznati sindikalna i druga radnička tijela koja su ga također odobrila. U njemu je, sukladno dogovoru s predstavnicima radnika, kao temeljni kriterij uzet u obzir ukupni radni staž radnika, koji će im osigurati prava i materijalnu sigurnost sukladno Zakonu o radnim odnosima i Zakonu o radu. reguliranje prava za vrijeme nezaposlenosti.

U međuvremenu se u Talumu već održavaju grupni sastanci s kolegama koji su uključeni u program zbrinjavanja viška radnika, a sa svakim će se pojedinačno obaviti i razgovor o datumima podnošenja otkaza, otkaznom roku i drugim bitnim informacijama.

Zbog gašenja elektrolitičke proizvodnje aluminija smanjit će se i opseg poslova te prilagoditi organizacija rada u tvrtkama Ekotal i Talum Institut, gdje će osam djelatnika uručiti otkaze ugovora po istim kriterijima kao odnosi se na Talum. U cijeloj grupi trenutno je zaposleno 1.453 radnika.

Gašenjem elektroliznih ćelija početkom travnja Talum će se približiti četvrtom milijunu tona aluminija u svojoj 68-godišnjoj povijesti. Kako ističu iz tvrtke, gašenje će se provoditi kontrolirano, pri čemu će svi uređaji biti propisno konzervirani kako bi se barem polovica njih u budućnosti mogla ponovno pokrenuti.

Pritom još jednom naglašavaju da trenutno ne postoje odgovarajući gospodarski uvjeti za proizvodnju primarnog aluminija ni u Sloveniji ni u Europi. Smanjenje broja radnih elektroliznih ćelija također je značajno pogoršalo učinkovitost procesa primarne proizvodnje aluminija.

U tvrtki se stoga fokusiraju na programe koji postižu visoku dodanu vrijednost i imaju kupce, što uglavnom uključuje ljevaonice, rondelice i programe prijenosa topline. Trenutno najintenzivnije rade na izgradnji nove tvornice za podloške, koja će biti smještena u rezervne kapacitete njihove ljevaonice.

Talum je već sada najveći proizvođač podloški u svijetu, a između ostalog su i prvi na tržištu predstavili podlošku od 100% recikliranog aluminija. Cilj im je proizvesti 60.000 tona podloški i 10.000 tona ostalih proizvoda visoke dodane vrijednosti.

U sklopu projekta zelene i pametne transformacije razvijaju naprednu metodu recikliranja otpadnog aluminija i nadograđuju proizvodne linije koje će potonjima omogućiti proizvodnju novih proizvoda. Projektom planiraju povećati udio otpadnog aluminija u svojim proizvodima s današnjih 39 na 55 posto do 2030. godine, priopćili su također iz spomenute državne tvrtke.

Tagovi: Talum, aluminij, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE