GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska plovidba postala najveći dioničar Turisthotela

Tankerska plovidba postala najveći dioničar Turisthotela
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2022 / 09:44
Autor: SEEbiz
ZADAR - Tankerska plovidba postala je najveći pojedinačni dioničar turističke tvrtke Turisthotel, također iz Zadra.

Tankerska u vlasničkoj strukturi Turisthotela sada drži udio od 24,53 posto, na drugo mjesto je pao dioničar i bivši dugogodišnji direktor Frane Skoblar s 11,8 posto, a ostatak dionica drže mali dioničari, njih oko 600, s pet ili manje posto udjela u vlasničkoj strukturi.

Udio Tankerske plovidbe nalazi se na skrbničkom računu Interkapital vrijednosnih papira, no objavom na Zagrebačkoj burzi brodarska kompanija je izvijestila kako je prešla prag od 20 posto glasačkih prava u Turisthotelu.

U top 10 dioničara Turisthotela više nema Ante Barića koji je bio drugi najveći dioničar, Danke Nekić, ujedno i članice Uprave, Zorana Milišića te Matka Stojanova. Cijena dionice Turisthotela na burzi tijekom zadnjih mjesec dana je 4120 kuna.

No, već se javio jedan mali dioničar koji propituje transakciju. Zvonimir Turk iz Čakovca traži da se sukladno europskoj Uredbi o zlouporabi tržišta i Pravilima burze ‘dostavi popunjeni Predložak za obavješćivanje o transakcijama osoba koje obavljaju rukovoditeljske dužnosti društva, i osoba koje su s njima usko povezane, iz kojeg će biti vidljiva cijena kupoprodaje dionica društva Turisthotel d.d. s obzirom da je gđa. Danka Nekić otpustila dionice, a obnaša rukovoditeljsku funkciju člana Uprave navedenog društva kao i član Nadzornog odbora g. Ante Barić koji je također otpustio dionice.‘ Zasad nema reakcije na ovaj zahtjev.

Predsjednik uprave zadarske brodarske kompanije, Mario Pavić, na upit Lidera zašto je Tankerska plovidba odlučila uložiti u Turisthotel i planira li povećavati udjel sa sadašnjih 24,5 posto za Lider je odgovorio kako Tankerska plovidba želi jednim dijelom diverzificirati svoje poslovanje kao dio dugoročne strategije usklađenja s globalnim smjerom dekarbonizacije, ali unatoč tome core biznis i dalje ostaje brodarstvo odnosno tankeri.

- Radi se o isključivo poslovnoj odluci gdje prvenstveno želimo oploditi ulaganje, no istina je da postoji i mala emocionalna komponenta vezana uz ovu transakciju obzirom na isprepletenu povijest ovih dviju tvrtki. Turisthotel je naime osnovan od strane Tankerske plovidbe, tadašnjeg Jugotankera, a u jednoj fazi svoje povijesti zajednička kompanija se i zvala Jugotanker-Turisthotel – kaže Pavić.

Tagovi: Tankerska plovidba, Turisthotel, Mario Pavić
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE