GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tedeschi: Vlasnik tvrtke nije i vlasnik novca kompanije

Tedeschi: Vlasnik tvrtke nije i vlasnik novca kompanije
KORP. UPRAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Panelom „Korporativno upravljanje – iskustva hrvatskih poduzetnika“ otvorene su prijave za deveto nacionalno izdanje EY Poduzetnika godine, koje će biti otvorene do 1. prosinca 2023.

Renomirani globalni program nagrađuje najuspješnije poduzetnike, a odgovore kako postići kvalitetnije korporativno upravljanje koje doprinosi sjajnim poslovnim rezultatima su na konferenciji u Hrvatskoj udruzi poslodavaca dali Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine, Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave i suvlasnica Poslovne inteligencije, Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING i EY Poduzetnik godine 2022., Boris Centner, glavni savjetnik Uprave Erste banke za poslovanje s gospodarstvom i financijska tržišta te Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

„Korporativno upravljanje je set pravila koji se razlikuje od kompanije do kompanije. Riječ je o formama, pravilima, koja trebaju biti stvarna i koje doista treba poštovati u poslovanju. Naime, pozicija obvezuje, vlasnik se mora odgovorno ponašati prema svojoj kompaniji. Po meni to podrazumijeva meritokraciju, odvajanje vlasništva i upravljanja, fizičke i pravne osobe. Vi niste vlasnik financija, novca i obveza svoje kompanije, iako ste njen vlasnik“, naglasio je Emil Tedeschi, koji je s Atlantic Grupom u nekoliko navrata nagrađen za najuspješnije korporativno upravljanje na domaćem tržištu.

O funkcioniranju kompanije i uspješnom upravljanju govorili su i Anita Cvetić Oreščanin te Vjekoslav Majetić. „Razvojem kompanije shvatite da je potrebno posložiti sustav, definirati što je čiji posao, što rade vlasnici, što Uprava, što menadžment. Sukladno razvoju kompanije, sustav je potrebno revidirati i dodavati nove odbore, primjerice Nadzorni koji zakonski trebaju imati velike kompanije“, rekla je Cvetić Oreščanin.

Vjekoslav Majetić se s pozicije predsjednika Uprave DOK-ING-a povukao i trenutno je predsjednik Nadzornog odbora, dok su se direktori DOK-ING-a mijenjali kroz godine. „Najkritičnija faza u životu kompanije je prijelaz iz male u veliku firmu, iz obrta u poduzeće. Morate zadovoljiti određene regulative, biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi, koja ima iskustva u vođenju kompanija, dok se vi kao vlasnik povlačite s direktorske pozicije. Jedino na taj način možete rasti“, rekao je Majetić.

„Bankarstvo je jedna od industrija koja je iznimno regulirana propisima. Mnogi smatraju da gledamo samo brojčane podatke o poslovanju, no za rezultate je važno i okruženje – odnos vlasnika i zaposlenika, ljudski kadar. Korporativno upravljanje odlično funkcionira u većim kompanijama, mala i srednja poduzeća tek trebaju savladati regulative“, rekao je Boris Centner iz perspektive bankara.
Berislav Horvat iz konzultantsko-revizorske kompanije EY istaknuo je kako oni kao revizori vide korporativno upravljanje: „Čelnoj osobi svake kompanije iznimno je važno imati vanjskog neovisnog stručnjaka, revizora koji ga potiče da ostvari određene KPI-eve, koji s njim razgovara i savjetuje ga kako usmjeriti poslovanje, kako rasti, koje odbore je potrebno imati. Važno je imati savjetnika od povjerenja, čega brojne kompanije u Hrvatskoj još uvijek nisu svjesne.“

Uspješne poslovne rezultate treba prepoznati i nagraditi

U sklopu panela, Berislav Horvat otvorio je prijave za deveto nacionalno izdanje programa koji nagrađuje i slavi najuspješnije hrvatske poduzetničke priče – EY Poduzetnik godine 2023. Pored Emila Tedeschija, koji od početka predsjeda žirijem, o izboru najboljeg odlučivat će neovisni žiri kojeg čine poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević, dosadašnji laureati programa Alan Sumina, Mate Rimac, Silvio Kutić, Hrvoje Josip Balen, Miljenko Borščak, dok će im se po prvi puta pridružiti posljednji dobitnik nagrade Vjekoslav Majetić te tri uspješne poduzetnice, finalistice prethodnih programa EY Poduzetnik godine – Jadranka Boban Pejić, Anita Cvetić Oreščanin i Dorotea Effenberger.
Anita Cvetić Oreščanin poručila je kako je sudjelovanje u programu za nju bilo divno iskustvo i dodatni poticaj za razvoj poslovanja, a kao članica žirija pažnju će obratiti na integritet svakog prijavljenog poduzetnika. Poput Cvetić Oreščanin, o najuspješnijem će prvi put odlučivati i prošlogodišnji predstavnik Hrvatske u Monte Carlu Vjekoslav Majetić, koji je rekao kako „ljudima treba reći da vrijede, ne samo pobjedniku, već i svima prijavljenima jer su svi redom uspješni.“

Predsjednik žirija Emil Tedeschi rekao je kako je EY Poduzetnik godine jedinstveni događaj na kojem poduzetnici nagrađuju poduzetnike. „Svake sam godine izuzetno pozitivno iznenađen koliko intrigantnih, uspješnih poduzetničkih priča upoznajem iz godine u godinu, a sve su sjajne.“ Pozvao je poduzetnike da se prijave te sve ostale da nominiraju poduzetničke priče sve do kraja studenog 2023. Ime novog hrvatskog poduzetnika ili poduzetnice koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskom izdanju EY Poduzetnik godine, bit će poznato na svečanom proglašenju u veljači sljedeće godine.

„Važno je podržati poduzetnike, koji su uspješno razvili ideje za koje nitko nikad ne bi rekao ni da postoje. Treba podržati one koji se bore“, rekao je Boris Centner iz Erste banke, koja je i ove godine generalni sponzor programa. Uz generalno sponzorstvo Erste banke, program se održava i pod zlatnim sponzorstvom SAP-a, sponzorstvom Interkapitala, Wiener osiguranja i PPD Globala te pod pokroviteljstvom AmCham-a, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva financija Republike Hrvatske.
Poduzetnici kao i oni koji žele nominirati uspješne poduzetnike, svoje prijave i prijedloge mogu dostaviti putem službene web stranice eoy.ey.com.

Tagovi: Emil Tedeschi, korporativno upravljanje, Atlantic Grupa, Vjekoslav Majetić, Berislav Horvat
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE