GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Telekom Srpske, koji posluje pod imenom M:tel, prodao je Sky Towers Infrastructure, nedavno osnovanu jedinicu za bežične telekomunikacije, izvještava Indikator.ba.

- U skladu sa strateškom odlukom Mtel a.d. Banja Luka izaključio je ugovor o kupoprodaji i prijenosu 100% vlasničkog udjela u podružnici "SKY TOWERS INFRASTRUCTURE" d.o.o. Banja Luka. Temeljem navedenog, u registru poslovnih subjekata izvršena je promjena vlasništva nad udjelom u društvu SKY TOWERS INFRASTRUCTURE d.o.o. Banja Luka, navodi kompanija u obavijesti dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

U sudskom registru je, kako se portal Indikator.ba uvjerio, kao vlasnik upisano preduzeće SKY TOWERS INFRASTRUCTURE D.O.O. Beograd

Ova transakcija može se povezati sa prodajom telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, koja se u Telekomu Srbija i njegovim podružnicama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori priprema unazad nekoliko mjeseci.
Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori kupuje britanska firma Actis GP LLP

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

-Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i poslije više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao u […] bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija, piše na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers). Taj projekat je objavljen prije nekoliko dana, tačnije 16. novembra, izvijestio je istraživački portal BIRN.

Kupoprodajna cijena nije poznata.

-Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cijena nabavke je komercijalno osjetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi, piše na sajtu ove institucije u okviru Svjetske banke.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić potvrdio je da će kompanija prodati sve antenske stubove koje ima u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

IFC, koji je dio Grupe Svjetske banke, naveo je da transakciju treba da odobre relevantni regulatorni organi i tijela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da poslije prodaje, Telekom iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

Iz EBRD-a su za BIRN odgovorili da će projekat biti razmatran od strane Odbora direktora EBRD-a prije kraja godine.

Telekomove kćerke firme Sky Towers Infrastructure d.o.o, koje su u Srbiji, BiH i Crnoj Gori registrovane za pružanje bežičnih usluga, ključne su za predstojeću prodaju, otkrio je BIRN.
Dana 26. aprila ove godine firma Sky Towers Infrastructure d.o.o. najprije je osnovana u Beogradu, zatim 3. maja u Podgorici i 16. maja u Banjaluci.

Osnivanje ovih kompanija predviđeno je projektom o prodaji koji se nalazi na sajtu IFC u okviru Grupe Svjetske banke

Tagovi: Telekom Srpske, MTEL, Sky Towers Infrastructure
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE