GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Telekom Srpske, koji posluje pod imenom M:tel, prodao je Sky Towers Infrastructure, nedavno osnovanu jedinicu za bežične telekomunikacije, izvještava Indikator.ba.

- U skladu sa strateškom odlukom Mtel a.d. Banja Luka izaključio je ugovor o kupoprodaji i prijenosu 100% vlasničkog udjela u podružnici "SKY TOWERS INFRASTRUCTURE" d.o.o. Banja Luka. Temeljem navedenog, u registru poslovnih subjekata izvršena je promjena vlasništva nad udjelom u društvu SKY TOWERS INFRASTRUCTURE d.o.o. Banja Luka, navodi kompanija u obavijesti dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

U sudskom registru je, kako se portal Indikator.ba uvjerio, kao vlasnik upisano preduzeće SKY TOWERS INFRASTRUCTURE D.O.O. Beograd

Ova transakcija može se povezati sa prodajom telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, koja se u Telekomu Srbija i njegovim podružnicama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori priprema unazad nekoliko mjeseci.
Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori kupuje britanska firma Actis GP LLP

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

-Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i poslije više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao u […] bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija, piše na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers). Taj projekat je objavljen prije nekoliko dana, tačnije 16. novembra, izvijestio je istraživački portal BIRN.

Kupoprodajna cijena nije poznata.

-Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cijena nabavke je komercijalno osjetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi, piše na sajtu ove institucije u okviru Svjetske banke.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić potvrdio je da će kompanija prodati sve antenske stubove koje ima u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

IFC, koji je dio Grupe Svjetske banke, naveo je da transakciju treba da odobre relevantni regulatorni organi i tijela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da poslije prodaje, Telekom iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

Iz EBRD-a su za BIRN odgovorili da će projekat biti razmatran od strane Odbora direktora EBRD-a prije kraja godine.

Telekomove kćerke firme Sky Towers Infrastructure d.o.o, koje su u Srbiji, BiH i Crnoj Gori registrovane za pružanje bežičnih usluga, ključne su za predstojeću prodaju, otkrio je BIRN.
Dana 26. aprila ove godine firma Sky Towers Infrastructure d.o.o. najprije je osnovana u Beogradu, zatim 3. maja u Podgorici i 16. maja u Banjaluci.

Osnivanje ovih kompanija predviđeno je projektom o prodaji koji se nalazi na sajtu IFC u okviru Grupe Svjetske banke

Tagovi: Telekom Srpske, MTEL, Sky Towers Infrastructure
PROČITAJ I OVO
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE