GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi odbacuju pretpostavke iz postupka AZTN-a: Ne usklađujemo cijene

Telekomi odbacuju pretpostavke iz postupka AZTN-a: Ne usklađujemo cijene
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Telekomi HT, A1 i Telemach, komentirajući postupak koji je protiv njih i udruge HUP-ICT pokrenula Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog "mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule", kažu da posluju transparentno i po svim propisima.

HT: Najodlučnije odbacujemo pretpostavke iz postupka

Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, Hrvatskog telekoma (HT), ističu da je mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena u Opće uvjete poslovanja HT-a u potpunosti u skladu sa stručnim mišljenjem HAKOM-a iz studenog 2022. i na transparentan način.

- Kao kompanija se vodimo najvišim profesionalnim i poslovnim standardima, poslujemo u skladu sa svim važećim propisima te najodlučnije odbacujemo pretpostavke na kojima se ovaj postupak temelji, poručuju iz HT-a, naglašavajući da će "u postupku pred AZTN-om dokazati kako nije bilo nikakve razmjene poslovno osjetljivih informacija".

Dodaju i da su zagovornik otvorene tržišne utakmice i jednakih tržišnih uvjeta za sve sudionike, kao i da samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, što i ta agencija ističe u svojoj objavi.

A1: Nema govora o bilo kakvom dogovoru

Telekom A1 Hrvatska oko pokrenutog postupka AZTN-a naglašava da ni u kojem slučaju ne razmjenjuju osjetljive poslovne informacije s konkurencijom te da "nema govora o bilo kakvom dogovoru ili koordiniranju između telekoma o uvođenju i primjeni indeksne klauzule".

- Riječ je isključivo o poslovnoj odluci kompanije, koja je u skladu s EU praksom te se provodi sukladno Stručnom mišljenju HAKOM-a. Kao i uvijek, surađujemo s AZTN-om, poručili su iz A1.

Telemach: Poštujemo sve propise

Iz Telemacha Hrvatska poručili su da u svom poslovanju poštuju sve primjenjive propise.

- Postupak koji je u tijeku ne možemo komentirati, no kako je i sam AZTN objavio, pokretanje postupka ne prejudicira odluku. Telemach Hrvatska uvijek teži održavanju transparentnog odnosa prema korisnicima pridržavajući se najviših standarda i u skladu sa zakonskim okvirima, odgovorili su na upit iz tog telekoma.

Iz udruge HUP-ICT na upit za komentar o postupku AZTN-a, to su najavili za sutra (petak).

Telekomi su u 2023. prvi puta 'dobili' mogućnost da svoje cjenike usklade sa stopom inflacije, što rade i telekomi po Europi, pri čemu to ne smije biti više od godišnje stope inflacije iz prethodne godine (2022.).

Tu mogućnost su 'iskoristili' sva tri telekoma te u 2023. uveli indeksnu klauzulu i povećali cijene - A1 za 8,5 posto, Telemach za 8,3 posto, a HT za 5 posto, što je manje od stope inflacije za 2022. koja je iznosila 10,8 posto.

Postupak AZTN-a

AZTN je pokrenuo postupak protiv telekoma HT-a, A1 i Telemacha te HUP-ICT-ja zbog mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule, što su objavili na svom webu 7. veljače 2024., navodeći da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti 28. prosinca 2023. "radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja".

- Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach uz sudjelovanje predstavnika HUP-ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel), navode iz AZTN-a.

S tim u vezi, dodaju da je potrebno utvrditi i je li HUP-ICT na sastancima Radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 Hrvatska i Telemacha Hrvatska, o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, i svojim prijedlozima HAKOMU-u (Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti) radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, pridonijela sklapanju zabranjenog horizontalnog sporazuma (kartela), čime bi postala sudionikom tog sporazuma.

- Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li predmetni poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, na temelju kojeg AZTN donosi meritornu odluku, zaključuju u objavi iz AZTN-a.

Tagovi: telekomi, AZTN, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, HAKOM, Telemach Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
PRODAJA
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
DUBROVNIK - Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
NESLUŽBENO
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
BEOGRAD - Prema navоdima grčkоg pоrtala Naftempоriki, iz izvоra u bankarskim krugоvima, saznali su da se BC Partners оbratiо Mоrgan Stanleyu i JP Mоrganu kakо bi pоkušali da prоdaju svоj udeо u United Grupi.
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
PROBLEMI
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
DUBLIN - Zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je informaciju o nabavi novih zrakoplova te su najavili da će zbog problema koje ima tvrtka Boeing dobiti manje aviona nego što je naručeno.
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
POVLAČENJE
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
ZAGREB - S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
DEMANTI
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
ZAGREB - Jutros je objavljena informacija prema kojoj Uber razmatra ulazak na tržišta Srbije i Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE