GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach Hrvatska dovršava integraciju poslovnih procesa

Telemach Hrvatska dovršava integraciju poslovnih procesa
KONSOLIDACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 16:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Telemach Hrvatska do kraja godine očekuje potpunu konsolidaciju tvrtke i integraciju poslovnih procesa te će uz nastavak ulaganja i rasta poslovanja u 2024. imati pozitivan "cash flow”, najavio je u utorak na susretu s novinarima predsjednik uprave tog telekoma Adrian Ježina s članovima uprave.

"Naša tranzicija ide kraju. Lani smo u Telemach integrirali i Optimu telekom, što se još 'podešava', nastavljamo graditi i mobilnu i fiksnu mrežu, s 5G-om imamo dobru pokrivenost, posebice na Jadranu, i rastemo u svim pogledima. Imamo i više od tisuću zaposlenih, od kojih je više od 760 stalnih, a raste i broj onih koji su poslovno povezani s Telemachom”, kazao je Ježina.

Ne iznoseći financijske podatke o poslovanju za 2022., koji će biti završeni nakon 30. lipnja, rekao je da sada još imaju negativan "cash flow”, ali da nastavljaju s ulaganjima, u što je uključeno i 94 milijuna eura koje su uložili ove godine u radiofrekvencijski spektar.

"Trenutno nam je dobit manja od investicija, a nismo bili ni 'obveznici' plaćanja dodatnog poreza na dobit”, dodao je, napominjući da su "ponosni na svoju mobilnu mrežu, s kojom su povećali svoj tržišni udjel 0,7 posto”.

Tržišni udjel planiraju i dalje povećavati, kao i udjel rezidencijalnih i poslovnih korisnika, kojih ukupno u mobilnoj mreži sada imaju više od milijun.

"Sada je to i 'zdravija' baza mobilnih korisnika, jer ih je sve više postpaid (s pretplatom), a raste nam i baza korisnika u fiksnoj mreži, kojih je sada više od 100 tisuća”, dodao je Ježina, komentirajući da je Telemach svojim ulaganjima u fiksnu mrežu tj. optiku 'prodrmao' hrvatsko telekom tržište i dao mu novu dinamiku.

S optikom nakon velikih gradova sada kreću i na manje, a trenutno imaju oko 130 tisuća tzv. home passova tj. ispred su toliko vrata stanova/kuća u Hrvatskoj, dok do 2025. taj broj planiraju povećati na 500 tisuća.

"U sve što smo od 2020. do sada radili, s akvizicijom Optime, ulaganja u frekvencije i ostalo važno za kompaniju, uključujući i ESG tj. segment održivog poslovanja, s nabavom obnovljivih izvora energije i drugo, s ovom godinom ulaganja Telemacha dosežu pola milijarde eura”, iznio je Ježina.

Osvrnuo se i na matičnu United Grupu i njihovu prodaju segmenta tornjeva (Towers) za oko 1,2 milijardi eura, kazavši da će se transakcija završiti do kraja ove godine te će omogućiti refinanciranje obveza Grupe u 2024. i 2025. , a time i daljnji razvoj poslovanja.

Aktualnom temom na telekom tržištu označio je i deregulaciju optike, za što se zalažu neki telekomi, dijelom i zbog financiranja 'provlačenja' optike u ruralna područja europskim novcem , čime bi se moguće smanjile i cijene. U Telemachu međutim nisu za tu deregulaciju jer smatraju da hrvatsko tržište optike još nije dovoljno razvijeno kao u nekim europskim zemljama.

"Potrebna su barem tri operatora da se to tržište izgradi i razvija, a da udjel najvećeg, koji je sada iznad 40 posto, bude manje od toga”, smatra Ježina.

Oko primjene indeksacije tj. indeksne klauzule s određenim porastom cijena jednom godišnje zbog usklađivanja s inflacijom rekao je da u Telemachu još nisu donijeli odluku o tome, no dodao je da je "zbog svih troškova i porasta cijena pitanje koliko će se dugo moći izdržati bez toga”.

Tagovi: Telemach HrvatSKA, tELEMACH
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE