GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Thyssenkrupp u minusu zbog niske cijene čelika

Thyssenkrupp u minusu zbog niske cijene čelika
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 16:31
Autor: SEEbiz
ESSEN - Posljedice slabe potražnje i nižih cijena čelika osjetio je i njemački industrijski koncern Thyssenkrupp na početku nove poslovne godine.

Prvo tromjesečje, od lanjskog listopada do prosinca, završila je s gubitkom. Iznosio je 314 milijuna eura, nakon što je u istom razdoblju godinu ranije zabilježio dobit od 75 milijuna eura.

Pad cijena i manja potražnja u poslovanju s čelikom, posebice od strane proizvođača automobila, doveli su do prepolovljenja tromjesečne dobiti prije kamata i poreza (EBIT), prilagođene za posebne učinke, na 84 milijuna eura.

Zbog smanjene potražnje i nižih cijena smanjena je i prodaja, i to za devet posto na nešto manje od 8,2 milijarde eura. To je ispod očekivanja analitičara, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Uprava je sada pesimističnija u pogledu prodaje i rezultata u financijskoj godini 2023./24. Prodaja će vjerojatno biti na približno istoj razini kao prošle financijske godine, rekli su, nakon što su ranije prognoze predviđale blagi porast. Zbog otpisa od 200 milijuna eura u prvom tromjesečju, na kraju godine više ne očekuju skromnu dobit, već samo uravnotežen rezultat.

Thyssenkrupp je prošlu financijsku godinu zaključio s neto gubitkom od oko dvije milijarde eura, za što je kriv opsežan, 1,2 milijarde eura vrijedan otpis imovine u čeličnoj podružnici Steel Europe.

Thyssenkrupp, nekoć simbol njemačke industrijske moći, posljednjih se godina bori s padom cijena, visokim troškovima energije i konkurencijom azijskih rivala. Pokušava se prijeći na klimatski neutralnu proizvodnju, odnosno bez izgaranja fosilnih goriva, ali za to su potrebna velika ulaganja.

Tagovi: Thyssenkrupp, čelik
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE