GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri kineske kompanije vodeći izvoznici iz Srbije

Tri kineske kompanije vodeći izvoznici iz Srbije
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Izvoz robe u prvih šest meseci obe godine iznosio je 14,6 milijardi evra, dok je uvoz robe iznosio 18,6 milijardi evra, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije u izveštaju pod nazivom „Tekuća makroekonomska kretanja“.

Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 78,4 odsto, u odnosu na 68,1 odsto u prvih šest meseci prošle godine.

Samo u junu 2023. godine, spoljnotrgovinska robna razmena je međugodišnje smanjena za 2,4 odsto i iznosila je 5,6 milijardi evra, usled rasta izvoza od 3,3 odsto i pada uvoza od 6,5 odsto.

Robni izvoz u junu 2023. godine, iznosio je 2,5 milijardi evra, što je povećanje od 3,3 odsto međugodišnje, objavilo je Ministartvo finansija.

U prvih šest meseci 2023. godine, robni izvoz povećan za 9,4 odsto (odnosno 1,2 milijardi evra), pri čemu je izvoz prerađivačke industrije povećan za 9,6 odsto (za 1,1 milijardu evra).

Najveći rast izvoza u okviru prerađivačke industrije zabeležen je u elektronskoj (28,7 odsto), automobilskoj (27,4 odsto) i mašinskoj industriji (39,1 odsto), a pozitivni doprinos zabeležen je i kod metalske (28,9 odsto) i gumarske industrije (9,2 odsto).

U prvih sedam meseci 2023. godine, ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika iznosila je 4,2 milijardi evra.

Najveći izvoznik je Serbia Zijin Mining, a slede Serbia Zijin Copper i HBIS grupa.

Prema evidenciji Uprave carina u periodu od januara do jula ove godine kompanija Serbia Zijin Mining je izvezla robu u vrednosti od 631,2 miliona evra.

Serbia Zijin Bor Copper, izvezla je 427,5 miliona evra, dok je HBIS Group Serbia Iron & Steel izvezla robu u vrednosti od 374,3 miliona evra.

Kompanija Tigar Tyres iz Pirota izvezla je robu u vrednosti od 292,7 miliona evra, dok je fabrika Leoni Wiring Systems Southeast iz Prokuplja izvezla robu u vrednosti od 292,2 miliona evra.

Za njima slede ZF Serbia iz Pančeva, SCM Power, Društvo za trgovinu Robert Bosch, Hnekel Srbija, Yura Corporation, NIS, Hemofarm, Philip Morrris Operations, Gorenje i Minth automotive europe.

Tagovi: Zijin Mining, Tigar Tyres, Serbia Zijin Copper i HBIS grupa, Bosch
PROČITAJ I OVO
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
POSLOVI
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
ESSEN - Zbog rata u Ukrajini Rheinmetall, proizvođač oružja iz Dusseldorfa, dobio je najveći posao od svog osnutka.
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE