GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtke koje se bave proizvodnjom kanabisa mirišu veliku zaradu od njemačke legalizacije

Tvrtke koje se bave proizvodnjom kanabisa mirišu veliku zaradu od njemačke legalizacije
KANABIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2023 / 22:05
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Od vodeće industrijske sile do vodećeg tržišta kanabisa: ako njemačka vlada legalizira drogu za rekreacijsku upotrebu kao što je planirano, odobreni dobavljači će osvojiti jackpot.

Zagovornici i kritičari još uvijek se prepiru oko ideje prodaje kanabisa u ovlaštenim trgovinama u njemačkim pješačkim zonama. Ali tvrtke koje mogu zadovoljiti potražnju spremaju se ovdje i u inozemstvu - posebno u Švicarskoj, koja je u potpunosti legalizirala medicinski kanabis i dopustila izvoz prošle godine, te ga može proizvoditi jeftinije.

Otkako je Njemačka legalizirala medicinski kanabis 2017., zemlja ima oko 300.000 prihvatljivih primatelja. No najveću zaradu imaju rekreativci koji trenutno drogu nabavljaju ilegalno.

"Danas u Njemačkoj već ima oko 4 milijuna konzumenata kanabisa", kaže Lars Möhring, koji je na čelu ovlaštenog trgovca medicinskim kanabisom Enua Pharma. Njegova industrija očekuje da će šira legalizacija povećati obujam rasta u zemlji na 400-800 tona godišnje.

Budući da zabrana nije zaustavila nemedicinsku konzumaciju, ideja je sada da bi maloprodaja za odrasle pod državnim nadzorom suzbila kriminal, poboljšala zaštitu maloljetnika i spriječila zaražene proizvode s tržišta.

"Legalizacija se ne može zaustaviti", kaže Benedikt Sons, suosnivač dobavljača medicinskog kanabisa Cansativa. "Legalizacija će dovesti do pojave jednog od najvećih tržišta kanabisa, možda čak i najvećeg u svijetu."

Njemačka vlada čak želi ići dalje od licenciranih trgovina: u jesen je bijela knjiga o tom pitanju izjavila da bi trebala biti dopuštena i ograničena količina kućnog uzgoja. Ministar zdravstva Karl Lauterbach ovog će proljeća predstaviti nacrt zakona o legalizaciji.

Ipak, za sada se proizvođači i distributeri pripremaju za veliki dan.

"Uvijek razgovaramo s kupcima i razmišljamo o scenarijima", kaže suosnivač Cansative Sons, koji ne očekuje legalizaciju prije 2025. "Za sada ne želimo uzgajati kanabis, želimo ostati u trgovini. "

Cansativa je jedina tvrtka u Njemačkoj kojoj je dopuštena prodaja medicinskog kanabisa iz lokalnog uzgoja, a ljekarnama nudi cijeli niz uobičajenih proizvoda od kanabisa, uključujući cvijeće i ekstrakte, na jednoj platformi. Prošle je godine prodao 2,5 tone kanabisa, nudeći više od 200 proizvoda u usporedbi sa samo pet u 2017. godini.

U svojim neupadljivim prostorijama u industrijskoj zoni u blizini Frankfurta može se pod strogim sigurnosnim mjerama uskladištiti 10-20 tona medicinskog kanabisa. Sladak miris ispunjava skladište, gdje radnici u zaštitnim odijelima u sterilnom okruženju pakiraju cvjetove kanabisa u ljekarničke vrećice od 10 do 100 grama, uz dokumentaciju o svakom gramu.

No Cansativa je daleko od toga da je jedina tvrtka koja se priprema za legalizaciju. U studenom je start-up Cantourage sa sjedištem u Berlinu izašao na berzu i iskoristit će prihod za proširenje proizvodnje, otvaranje novih tržišta i pripremu za puštanje u promet. Tvrtka za medicinski kanabis Bloomwell sa sjedištem u Frankfurtu, čiji je investitor njemački glumac Moritz Bleibtreu, također se sprema.

Osim toga, uvrštene tvrtke iz Sjeverne Amerike također su spremne iskoristiti svoje prednosti u odnosu na novoosnovana poduzeća: uzgoj kanabisa je vrtoglavo skup, zahtijeva reguliranu sobnu temperaturu, umjetno svjetlo te strogu dokumentaciju i sigurnosne mjere. Samo električna energija, uključujući klima uređaj, može predstavljati 40% troškova uzgoja.

Tu također švicarske tvrtke imaju prednost: "Nemamo tako visoke sigurnosne zahtjeve za uzgoj kao u Njemačkoj i samo četvrtina troškova električne energije", kaže Mike Toniolo, osnivač TB Farminga u Schönenbergu an der Thur, blizu Bodensko jezero.

Toniolo se bavi uzgojem već 27 godina i nudi oko 450 svojih visokokvalitetnih pasmina. Godine 2022. dobio je prvu švicarsku licencu za proizvodnju medicinskog kanabisa, a ima kupce i u Njemačkoj.

Kad bi se u Njemačkoj legalizirao rekreacijski kanabis, Toniolo kaže da bi mogao brzo isporučiti kvalitetne proizvode s visokim udjelom THC-a, glavnog psihoaktivnog spoja koji proizvodi kanabis. Tvrtka već planira povećati proizvodnju s 1,2 na 6,5 tona godišnje, s prostorom za daljnji rast.

Ukupno u Švicarskoj postoji desetak tvrtki koje bi mogle isporučivati u Njemačku, kaže. "Imamo znanje kroz godine iskustva, imamo visoke standarde kvalitete i možemo proizvoditi jeftinije nego što bi to bilo moguće u Njemačkoj. Njemačko tržište teško da bi moglo dobiti bolji kanabis."

Ali čak i ako se sve strane dogovore u Njemačkoj, još uvijek postoje pravne prepreke legalizaciji. Primjerice, Europska unija mogla bi staviti veto na njemačke planove ako su - prema mišljenju Europske komisije - u suprotnosti s međunarodnim pravom o narkoticima.

Zauzvrat, vlada u Berlinu radi na tome da uvjeri EU da bi legalizacija i stroga regulacija tržišta kanabisa bolje zadovoljila ugovore EU-a o zdravlju i zaštiti mladih.

Tagovi: kanabis, dekriminalizacija kanabisa, marihuana
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE