GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U morskim lukama u trećem tromjesečju više od 18 milijuna putnika

U morskim lukama u trećem tromjesečju više od 18 milijuna putnika
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 09:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u trećem je tromjesečju ove godine ukrcano i iskrcano više od 18 milijuna putnika, što je rast od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na trajektima i putničkim brodovima u trećem je tromjesečju prevezeno 17,7 milijuna putnika, što je rast od 12,6 posto.

Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama kao i u međunarodnom prometu. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 1,3 posto manje osobnih vozila i 20,4 posto više autobusa u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pokazuju podaci DZS-a.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama 435 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja te su, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split, Zadar i Šibenik, navode statističari.

Najviše je putnika u trećem tromjesečju imala morska luka Split, 2,56 milijuna, što je 20,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je na drugom mjestu luka Dubrovnik sa 1,41 milijun putnika ili 21,9 posto više. Treća je luka Korčula sa 1,21 milijun putnika i rastom od 21,9 posto.

Podaci o prometu robe pokazuju da je ukupan promet robe u trećem tromjesečju iznosio 5,58 milijuna tona, što je rast od 10,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Takav rast u DZS-u objašnjavaju porastom prometa suhe rasute robe za 32,2 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 29 posto), te zbog porasta tona robe u kontejnerima za 16,9 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 17 posto) u odnosu na isto razdoblje 2021. S druge strane promet tekućeg tereta (s udjelom u ukupnom prometu robe od 47 posto) pao je za 2,1 posto.

Od pet luka koje ostvaruju 92 posto ukupnog prometa robe u morskim lukama, porast je u trećem tromjesečju ostvaren u lukama Ploče (32,3 posto), Rijeka (30,8 posto), Bakar (8,8 posto) i Split (4,2 posto).

Podaci DZS-a pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani ukupan broj prispjelih brodova u morske luke porastao za 11,7 posto, ukupan promet putnika za 24,9 posto, a ukupan promet robe za deset posto.

Tako je u prvih devet mjeseci u morske luke došlo 279.767 brodova, broj putnika je iznosio 29,5 milijuna, a promet robe je iznosio 17,8 milijuna tona.

Tagovi: Luka Split, Luka Rijeka, Luka Zadar, Luka Dubrovnik, Luka Ploče
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE