GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki pad profita sastavnica ineksa BELEX15 prvoj polovini 2023.

Veliki pad profita sastavnica ineksa BELEX15 prvoj polovini 2023.
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 17:58
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Kompanije kotirane na Beogradskoj berzi koje sačinjavaju indeksnu korpu BELEX15 zabeležile su oštar pad poslovnih rezultata u prvoj poloviini godine, što je bilo i očekivano nakon prošlogodišnjeg rekordnog poslovanja Naftne industrije Srbije (NIIS) koja dominantno utiče na rezultat indeksa.

NIS je u prvih šest meseci, usled znatno nižih cena sirove nafte zabeležio pad prihoda od 22 odsto, dok je profit pao za 68 procenata. Istina, da nije bilo jednokratne isplate donacije Republici Srbiji od 60 miliona evra, koja je došla u drugom tromesečju, krajnji rezultat kompanije bi svakako bio veći od višegodinjeg proseka, piše Momentum.

Ostale kompanije su beležile promenljivo poslovanje u uslovima povišenih kamata i visoke inflacije. Valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL), nakon prošlogodišnje takođe rekordne godine, suočila se sa velikim padom tražnje na tržištu što je rezultiralo padom profita od 90 procenata, ali je veliki uspeh što je kompanija uopšte ostvarila pozitivno poslovanje. Energoprojekt holding (ENHL) je ostao jedini gubitaš u korpi sa padom prihoda od 30 odsto i gubitkom koji je uvećan osam puta.

Messer Tehnogas (TGAS) je svakako najprijatnije iznenađenje prvog polugodišta sa rastom prihoda od 35 odsto i nešto većim skokom krajnjeg rezultata. Veoma visok rast cene struje kompanija je uspela da prebrodi višim prihodima, delimično i kao posledica početka rada novog postrojenja u Boru. Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) je zadržao stabilno poslovanja, a manji pad neto profita je pre svega posledica odsustva pozitivnih kursnih razlika koje su prošle godine popravile profit.

Dunav osiguranje (DNOS) je u prvih šest meseci zabeležilo dvocifreni rast premije i prihoda, dok je neto profit snažno porastao pre svega usled niske prošlogodišnje osnove. Kompanija je prošle godine imala veliki pad profita usled povećanih rashoda po osnovu likvidiranih šteta u segmentu neživotnog osiguranja.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, BELEX15, Impol Seval, Energoprojekt holding, Messer Tehnogas
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE